Skyttekort

Skyttekortet är en grundläggande säkerhets- och introduktionsutbildning i skytte. 

För att ta Skyttekortet måste man vara medlem i en förening som tillhör SvSF och finnas med i föreningens medlemsregister i IdrottOnline. SvSF rekommenderar att alla medlemmar över 13 år genomför en skyttekortsutbildning för att få de mest grundläggande kunskaperna.

Skyttekortet krävs för att kunna köpa tävlingslicens. Det är också ett förkunskapskrav för att gå våra ledar- och tränarutbildningar.

Skyttekortet är utformat utifrån SvSF:s reglemente och vapenpolicy, därför gäller endast de skjutställningar och vapen som är godkända enligt respektive sektions reglemente.

Utbildningarna består av två eller tre delar beroende på vilket skyttekort det gäller och kan genomföras digitalt i vår Utbildningsportal eller tillsammans med en examinator, läs mer under Gå en skyttekortsutbildning.

Gemensam del:

 • Skyttekort - Grundutbildning
  Första och gemensamma delen som är obligatorisk för alla skyttekortsutbildningar innan det är möjligt att gå vidare till en grenspecifik del.

Grenspecifika delar:

 • Skyttekort - Field Target
  Grenspecifik del för skyttekortet i Field Target som består av tre delar: Grundutbildning (del 1), Gevär (del 2) och Field Target (del 3).
 • Skyttekort - Gevär
  Grenspecifik del för gevärskyttekortet som består av två delar: Grundutbildning (del 1) och Gevär (del 2).
 • Skyttekort - Kpist
  Grenspecifik del för skyttekortet i Kpist som består av tre delar: Grundutbildning (del 1), Gevär (del 2) och Kpist (del 3).
  Du måste vara 17 år för att få skjuta Kpist.
 • Skyttekort - Lerduva
  Grenspecifik del för skyttekortet i Lerduva som består av två delar: Grundutbildning (del 1) och Lerduva (del 2).
 • Skyttekort - Pistol
  Grenspecifik del för pistolskyttekortet som består av två delar: Grundutbildning (del 1) och Pistol (del 2).
  Skyttekort - Pistol består även av ett praktiskt kompetensprov tillsammans med en examinator.
  Du som önskar ha tävlingslicens i pistol behöver inte ta SvSF:s Skyttekort om du redan har Pistolskyttekort via Svenska Pistolskytteförbundet. Men vi behöver se att du har Skyttekortet, skicka därför en bild av kortet till oss via mail eller post, i samband med att du ansöker om tävlingslicens.
 • Skyttekort - Viltmål
  Grenspecifik del för skyttekortet i Viltmål som består av två delar: Grundutbildning (del 1) och Viltmål (del 2).

 

För alla som tävlar

Kravet på skyttekort och tävlingslicens gäller från och med det år man fyller 15 år och deltar i tävlingar med två eller fler föreningar, för deltagande i RM och SM krävs det istället från 13 år. Skyttekortet får tas från och med det år man fyller 13 år.

Tävlingslicensen gäller för de grenar som skytten har Skyttekort. 

 

Varför ett Skyttekort?

SvSF vill främja en säker och ansvarsfull verksamhet genom att våra skyttar som har genomfört skyttekortsutbildning har en grundläggande utbildning i säkerhet och skytte.

Därmed kan SvSF visa myndigheter att vi har utbildade skyttar och därigenom ge tyngd åt det faktum att våra medlemmar kan beviljas vapenlicens.

 

OBS! Föreningen kan även ha lokala säkerhetsföreskrifter, kontakta din förening för mer information.

 


Senast uppdaterad: 24-02-02 av Eric Wallberg