Skyttegymnasium

Svenska Skyttesportförbundet samarbetar med två gymnasieskolor som erbjuder skytte som specialidrott, Riksidrottsgymnasiet (RIG) på Aleholm i Sävsjö och den Nationellt godkända Idrottsutbildningen (NIU) på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund. 

Skyttegymnasium riktar sig till de ungdomar som vill satsa på sitt skytte samtidigt som det underlättar kombinationen av utbildning och elitidrott i en idrottsmiljö tillsammans med andra ungdomar med höga ambitioner. Utbildningen kan genomföras på tre eller fyra år där det senare ger möjligheter att anpassa kurser och studier med fler resor för läger och tävlingar.

Att gå på ett skyttegymnasium
Som elev på skyttegymnasium innebär det att du, precis som alla andra elever på skolan, går ett av skolans vanliga program. Utöver det ingår det schemalagd träning under skoltid samt på kvällstid och du har regelbunden tillgång till skjuthall. Dessutom har du tillgång till kompetenta heltidsanställda tränare som visar dig vägen inom skytte samt fysisk och mental träning. 

Söka till ett skyttegymnasium
Du som vill gå på skyttegymnasium ansöker till Svenska Skyttesportförbundet under höstterminen året innan du ska börja gymnasiet.

Läs mer på Sök till skyttegymnasium

Vill du veta mer om skyttegymnasierna?
För dig som vill veta mer om skyttegymnasierna går det bra att kontakta skolans tränare eller Skyttesportförbundets RIG-ansvarige, Alexander Carlsson.  De kan besvara frågor, ordna studiebesök på skyttegymnasierna eller skicka broschyrer. Besök också skolans hemsidor för att läsa mer om deras gymnasieutbildningar och idrottsgymnasiet.


Alexander Carlsson23
Alexander Carlsson Föreningsutvecklare / RIG- och NIU-ansvarig
Senast uppdaterad: 23-10-28 av Richard Gardt