Vad innebär det att ha en paraverksamhet.
När vi på förbundet pratar paraverksamhet menar vi att en förening har en eller flera skyttar som ingår i målgruppen paraskyttar. Om skyttarna ingår i den ordinarie verksamheten eller har en egen verksamhet spelar ingen roll, vi ser stora fördelar med att skyttar med en funktionsnedsättning så långt som möjligt ingår i den ordinarie verksamheten.
Vad krävs av oss som förening?
Det finns en mängd olika funktionsnedsättningar, detta gör att er lokal inte behöver vara anpassad för alla målgrupper för att kunna bedriva paraskytte. Det som är viktigt är att vara tydlig med personen som hör av sig om hur förutsättningarna ser ut hos er.
Att tänka på
* Bemöt personen med en funktionsnedsättning som du bemöter de andra skyttarna i föreningen.
* Våga fråga om det är något du undrar över
* Om personen har en intellektuell funktionsnedsättning eller NPF kan du behöva vara lite tydligare när du förklarar saker samt att personen kan behöva att det är lite lugnt vid skjutplatsen, om möjligt sätt gärna personer med den problematiken vid en vägg. Mer information om denna målgrupp hittar du här. Samt att skyttesportförbundet har utbildningar inom NPF.
* Paraskyttet följer SvSFs regler förutom med vissa undantag. Dessa går att hitta här
* För de allra flesta skyttar med någon form av rörelsehinder fungerar den ordinarie utrustningen, men det underlättar med ett höj och sänkbart bord, och ett gevär som går att ställa in.
* För skyttar med ett större rörelsehinder kan behovet av extra eller annan utrustning dyka upp rätt fort, här är det skytten som får stå för den kostnaden, alternativt om föreningen kan söka bidrag för utrustningen
* Några föreningar samt förbundet har en elektronutrustning som föreningen kan få låna om det kommer en person med synskada och vill prova. Om personen sedan vill fortsätta kan endera personen själv köpa utrustningen eller om föreningen söker bidrag och köper in utrustningen.
* Om skytten behöver fysisk hjälp under träningen behöver personen själv ta med någon som kan assistera personen under träningen. Denna person skall inte vara tränare utan endast hjälpa till med det fysiska personen inte klarar själv.
Här kan du hitta mer information
parasport.se
IPC
NPF
Behöver ni köpa in utrustning eller anpassa er lokal går det att söka bidrag här:
Anläggningsstöd
Stöd från förbundet