Ekonomiska stöd för föreningar

Utöver medlemsavgiften behöver föreningen oftast ytterligare intäkter för att klara av att finansiera verksamheten under ett år. Det finns olika typer av stöd och bidrag som föreningen kan söka från stat, landsting, kommun samt stiftelser och organisationer. 

Det finns mängder med olika projektstödsmöjligheter. Här behöver föreningsledaren aktivt söka hos olika organisationer, detta kan vara ett tidskrävande och administrativt snårigt arbete, men som kan ge gott stöd till utvecklingsprojekt i föreningen. Exempel på projektstödsmöjligheter är ansökan till Allmänna Arvsfonden, kommunen och olika stiftelser. Även privata företag kan erbjuda stöd/sponsring till föreningar i närområdet. Ett tips är att fråga andra föreningar, kontakta distriktet, föra en dialog med kommunen och självklart går det bra att kontakta SvSF kansli för tips och idéer på vad föreningen kan söka för stöd. 

RF-SISU kan i många fall ge ekonomiskt stöd till olika projekt kopplat till föreningens verksamhet.
Kontakta er RF-SISU-konsulent för mer information om vilken typ av stöd de kan erbjuda er förening samt vilka övriga stöd det finns i just ert område, bl.a. fonder hos olika företag och organisationer.



Verksamhetsinriktade stöd i projektform

I och med att er förening har ett medlemskap i SvSF ingår ni även i RF. Detta berättigar då föreningen att söka de statliga bidrag för barn- och ungdomsverksamhet som finns. Dessa söker ni via verksamhetssystemet IdrottOnline.

Idrottsrörelsens egna stöd

Verksamhetsinriktade stöd styrs av den inriktning som regeringen och i nästa steg, Riksidrottsförbundet (RF), vill att specialförbunden (SvSF) och våra medlemsföreningar ska ha. Därför kan fokusområden för stöd skilja från år till år. Dock är anläggningsstöd vid arbeten med idrottsanläggningar (skjutbanor), utbildning, barn och ungdom och liknande inriktningar prioriterade år efter år. SvSF informerar årligen om gällande projektstöd på hemsidan.

RF - Bidrag och Stöd


Svenska Spel

Med Svenska Spel har RF projektet Gräsroten som ger idrotten 50 miljoner kronor varje år. Genom Gräsroten har personer som spelar med ett spelkort möjlighet att bestämma en eller flera föreningar som denne vill gynna.
Läs mer om Svenska Spel och Gräsroten



Folkspel

Med Folkspel har din förening många möjligheter att tjäna pengar genom att sälja BingoLottos olika produkter samt Sverigelotten.
Läs mer om stöd via Folkspel



Städa Sverige

Städa Sverige jobbar för ett skräpfritt Sverige och stöttar ungdomsidrotten genom att ge föreningar uppdrag att städa sin närmiljö. Deltagarna får en miljöutbildning inför utförandet och föreningen får en ersättning för utfört uppdrag. Städa Sveriges verksamhet möjliggörs genom stöd från näringsliv, kommuner och andra organisationer.
Läs mer om Städa Sverige


 

Senast uppdaterad: 22-10-18