Sportlovstider = Träningsläger hos Skyttegymnasiet i Strömsund

Under sportlovsveckan arrangerade Skyttegymnasiet i Strömsund sitt uppskattade träningsläger för ungdomar och ledare. Skyttar och ledare från sju distrikt deltog. 

När sportlovsveckorna är igång i landet så är det även dags för träningsläger hos Skyttegymnasiet i Strömsund. Vid årets träningsläger provades ett nytt koncept med att genomföra lägret över en förlängd helg istället för att köra det traditionella upplägget från måndag till fredag. Skyttar och ledare kom ifrån sju skyttesportdistrikt (Skåne, Väst Svenska, Västra Götaland, Södermanland, Stockholm, Uppland och Västernorrland). 

Dag 1 - Fredag 
De flesta deltagarna anlände under torsdagskvällen medans några ankom direkt till frukosten vid elevhemmet på fredagsmorgonen. Efter frukost så blev det uppstart i skjuthallen med presentationer av utövare, ledare, tränare, program och tankar kring helgens upplägg osv.
När genomgången av helgens schema var klart var det dags för lägrets första skyttepass. Det inleddes med att titta på deltagarnas utrustning, skjutställningar och samtala om skjuttekniska frågor som deltagarna hade laddat upp med inför lägret. 

Mestadels av tiden ägnades förstås åt kvalitativ skytteträning 

Efter avbrott för lunch på gymnasieskolan så var det dags för första teoripasset om skjutställningar följt av ett praktiskt pass med samma tema. Det blev en hel del skruvande på bakkappor, kindstöd, understockar, visirlinjesförhöjningar och vikter. Självklart så var det inte vara enbart anpassningar av geväret utan även justeringar på skyttarnas skjutställningar, klassiska justeringar som positioneringar av höft, knän, armbåge, hand och huvud.

Mellan middag och kvällsfika på elevhemmet hade lägerdeltagarna möjlighet att få extra hjälp i skjuthallen, umgås i campingstugorna och spela biljard, pingis eller tv-spel i uppehållsrummet på elevhemmet. 


Dag 2 - Lördag 
Frukost på elevhemmet sedan dags att börja dagen på riktigt med första teoripasset, nolläge och siktningsprocess, följt av praktiskt pass med samma tema fram till lunchen på elevhemmet.
Efter lunchen blev det samma upplägg, först teori följt av praktik men denna gång om avfyrningstekniker. Eftermiddagspasset blev lite kortare än dagen innan för att ge utrymme för ett fyspass. Deltagarna kunde välja mellan ledarlett styrkepass i skjuthallen eller eget alternativ som promenad, skidor osv. 

Återigen mellan middag och kvällsfikat så fanns samma möjlighet att få extra hjälp i skjuthallen eller bara umgås.

Det fuskades inte heller med fysträningen under lägret.

Dag 3 - Söndag
Efter frukost började vi med teori ”Hur man tränar skytte?” följt av praktiska övningar fram till lunch.
Eftermiddagspasset blev det 60 skottsmatch samt ett fyspass. Denna gång kunde deltagarna välja mellan eget alternativ, tränarlett på gymmet eller innebandy. Följt av samma möjligheter igen mellan middag och kvällsfikat som extra hjälp i skjuthallen eller umgås. 

Hela lägergänget samlat och påfyllda med ny energi, kunskap och erfarenhet.

Dag 4 -Måndag
Ingen teori efter frukost utan direkt ett skyttepass fram klockan 10:00, sedan samling i teorisalen och ett digitalt samtal via teams med SvSF kansli, Alexander Carlsson (föreningsutvecklare) och Eric Wallberg (utbildningsansvarig), som fick berätta om Skyttesportförbundet och utbildningar.Direkt efter samtalet med kansliet fick Svante Lundberg från RF-SISU Jämtland/Härjedalen (som var fysiskt på plats i strömsund) ta vid och prata om vad de gör och möjligheterna som finns för alla skytteföreningar.

Svante Lundberg från RF-SISU Jämtland/Härjedalen på besök för att informera och inspirera. 

Efter lunch var det dags för sista skyttepasset och alla fick jobba med individuella arbetsuppgifter fram till avslutningen 14:30. Många av deltagarna har tagit möjligheterna att få extra hjälp i skjuthallen men även passat på att  diskutera ledarfrågor, föreningsfrågor och utvecklingsområden inom alla nivåer i skytterörelsen. Deltagarna provade även varandras skyttegrenar och fick vid ett par tillfällen under helgen prova på och få en genomgång på skytteverktyget Scatt. 

Stort tack till alla som möjliggjort dessa fantastiska dagar och ett extra lycka till i framtiden till både skyttar och ledare! 

Och självklart så har teven i skjuthallen stått på med livevisningen från luft EM Györ! 


TEXT OCH BILD: Niklas Engström

Richard Gardt 24-03-04