Full aktivitet på Strömsunds Skyttegymnasium

Eleverna på skyttegymnasiet i Strömsund har haft ett späckat schema under höstterminen med fjällvandring, fystester och givetvis massor av skytteträning. Sista ansökningsdag till nästa läsår är 1 december.

Höstterminen är i full gång och nu närmar sig den jämtländska vintern. Terminen startade på traditionellt sätt med en fjälltur. Det är alltid Munsfjället som bestigs så det är många skyttegymselever som sedan tidigt 1980-tal har blickat ut över fjällvärlden i nordvästra jämtland. Årets fjälltur genomfördes i sagolikt väder så det var en kanonstart på läsåret. 

Mot Munsfjällets topp i t-shirt

Fram till höstlovet har det varit mycket fokus på konditionsträning, målsättning och planering av säsongen och att träna grunder i skjutteknik. Eleverna har schemalagda lektioner måndag till torsdag och där utöver goda möjligheter till egen träning. Bland annat kan de träna obegränsat i skjuthallen, har egna simhallstider på helgerna och tillgång till gym. Fysträningen under september och oktober har under de tre gemensamma passen per vecka innehållt mestadels löpning, många distanspass men även några intervallpass. Konditionsutvecklingen har testats med fystester. Nu när kylan kommer krypande så går vi inomhus och fortsätter träna fys, både i sporthallen och på gymmet. 

Fokus på konditionsträning både i form av terränglöpning och fystester i idrottshallen 

I skjuthallen har vi som sagt tränat mycket grunder. Jobbat med skjutställningar, stillahållning, avfyring mm och varit på några småtävlingar. 

Skjuthallen används både för fysövningar och skytteträning

När eleverna åkte hem på höstlov hade tränarna höstlovsläger med ett gäng skyttar. De flesta var i högstadieålder men även någon vuxen deltog, dessutom var det med några föräldrar som gick ledarutbildning. Lägret började med middag på elevhemmet på måndagen sen följde ett kvällspass i skjuthallen innan det var dags att åka och sova i stugorna på campingen. Lägret fortsatte hela tisdagen, onsdagen och fram till eftermiddagen på torsdagen. Dagarna innehöll teori och praktik om skjutställningar, skjutteknik mm. Måltiderna åts på elevhemmet förutom kvällsfikat som avnjöts i skjuthallen. Utöver skytteträning genomfördes även några fyspass under lägret och några deltagare valde att titta på film i teorisalen i samband med kvällsfikat en kväll.

Bilder från Strömsunds höstlovsläger 

Nu kör vi vidare med träning och teoripass och hoppas att vi snart får lite snö så det blir vitt och fint ute lagom till jul.

Om du är ungdom och vill utvecklas som skytt. Då kanske skyttegymnasium är något för dig. Läs mer på https://www.skyttesport.se/skyttegym/ eller https://www.hjalmar.nu/162.html  och hör gärna av dig om du har frågor. Sista ansökningsdatum är 1 december inför läsåret 23/24.

Richard Gardt 22-11-18