Börja med lerduveskytte

I lerduveskytte är det alltid fart och fläkt. Det smäller högt och lerduvorna flyger snabbt genom luften. Att träffa dem är självklart målet, och det är en sport som många älskar.

Det finns ett flertal olika grenar inom lerduveskytte. Dels finns de olympiska grenarna på en utomhusbana, lite lättare varianter av dessa inom norden och dels finns grenar där skjutstationerna är uppställda i naturen. I alla grenar använder man ett hagelgevär.

I vår lerduvesektion hittas också grenen Field Target, där du skjuter med ett luftgevär på plåtmål i naturen. Träffbilden är mellan 15 och 40 mm stort, och står på 10-50 meters avstånd. När du träffar målet faller det. Här kan du skjuta stående, liggande, sittande eller knästående.

Barn och ungdom

Många unga börjar skjuta lerduva när de passerat 10-årsåldern. Några av dagens bästa svenska lerduveskyttar började sin satsning på att nå toppen när de var 12 år gamla. När man väl har börjat, kan man skjuta lerduva hur länge som helst. 

Hitta en förening nära dig

Vill du börja skjuta lerduva? Under hitta förening kan du söka på föreningar i din närhet. Ett tips är att har de beteckningen JSK sysslar de ofta med lerduveskytte.

Senast uppdaterad: 23-03-22