Vendela Sörensson topp 20 på VM

Gravid i vecka 26 sköt Vendela Sörensson sin högsta internationella tävlingspoäng i karriären - 575. För den prestationen belönades hon med en 20:e plats i damernas luftpistol på VM.

Pistolskytten Vendela Sörensson har inte levererat några direkt bländande resultat i internationella sammanhang under den gångna säsongen. Under de fyra tävlingar som hon har avverkat inför detta VM har hennes poäng legat i spannet 550-562. Poängskördar som vanligtvis ger placeringar en bra bit ned på resultatlistorna i ISSF-tävlingar.
Säsongsavslutningen med VM i Kairo blir Vendelas sista tävling på ett tag då hon just nu är gravid i sjätte månaden och kommer vara mammaledig större delen av nästa säsong. 

Under dessa omständigheter kanske pressen och förväntningarna på henne själv till slut släppte för Vendela. För nu lossnade det rejält plötsligt. På ett världsmästerskap. I Saharaöknen. Gravid i vecka 26. För Vendela sköt nämligen sin högsta poäng någonsin! Ja, alltså i en ISSF-tävling. 575, varav 19 innertior.

Kikar man på Vendelas resultatstatistik på Issf-sport.org får man gå tillbaka till världscupen i München 2018, det året då damerna bytte från 40 till 60 skott, för att hitta ett resultat ens i närheten av hennes VM-prestation denna lördag i Kairo. 571 sköt hon i München 2018. Nu var hon fyra poäng bättre och slutade på en välförtjänt 20:e plats bland världens främsta damer inom 10 m luftpistol.

Med alla gravidhormoner på högvarv i kroppen var Vendela nästintill lyrisk efter matchen. 
- Ja alltså, jag är helt mållös. Det var lite rörigt i första serien, men jag gjorde en sådan sjukt bra match! Så jag är mer än stolt idag och det är sådan skön känsla, när man ger allt och får utdelning för det. Jag går på moln just nu, säger hon, märkbart hög på alla endorfiner. Hon fortsätter utveckla:
- Så nöjd att jag lyckades utföra det jag tränar på. Vanligtvis kan jag bli så nervös att jag låter det hindra mig ifrån att göra jobbet. Idag var jag jättenervös men lyckades ändå jobba med skott för skott. 

Hur var det att tävla med bebis i magen då? Måste väl kännas rätt speciellt?
- Hon har varit lugn i magen hela förmiddagen och ville vakna när provskotten började. Precis som jag förutspådde. Men det gick ju bra, svarar Vendela lyckligt.

Kaiman Lu från Kina vann guldet i damernas luftpistol efter att ha besegrat Anna Korakaki, Grekland, i finalen. 

Både Vendela och Morgan Johansson Cropper landade på 575 poäng i sin respektive klass, och tillsammans skjuter de mixed team på måndag. Kan de konservera formen till dess så har de säkerligen goda chanser att vara med och utmana i toppstriden där. 

VM Gevär/Pistol Kairo
Resultat - Damer 10 m luftpistol

Richard Gardt 22-10-16