Svenskt VC-silver i mixed

Isabelle Johansson och Marcus Madsen tog sig till guldfinal i gevärsmixen efter att ha landat en andraplats i kvalifikationen. I finalen var Tyskland numret större och svensklaget fick med sig silvret. 

Vilken start på 2024! Våra svenska skyttar fortsätter rada upp världscupfinaler. Idag kom den fjärde finalplatsen då Isabelle Johansson och Marcus Madsen ordnade fram en plats i guldfinalen i gevär mixed teams. Isabelle var i sitt esse under kvalifikationen där hon levererade 317,3 poäng på sina 30 skott, vilket ger ett imponerande poängsnitt på 10,57/skott. Marcus sköt också stabilt och fick ihop 313,9 vilket resulterade i en totalpoäng på 631.2. Med den poängen var svenskarna näst bäst av de 34 lagen i startfältet.  

Isabelle och Marcus var framme i en världscupfinal ifjol, i Jakarta, men då gällde det bronsmatch, som de lyckades vinna. Denna gång gick de steget längre och fick nu chansen att fajtas om guldet. 
I finalen ställdes de mot det tyska laget som representerades av betydligt mer meriterade Anna Janssen och Maximiliam Dallinger. Anna Janssen är rankad tvåa i världen i damernas luftgevär och har ett flertal världscupsegrar och VM-guld (visserligen på 50m) på sitt CV.  

Svensklaget stretade emot bra och även om tyskarna hela tiden hade ett poängmässigt försprång höll Marcus och Isabelle spänningen vid liv fram till sista skottet. Vid ställningen 11-9 till tyskarna kändes det som om matchen stod och vägde men efter två raka 9:or från Marcus bössa kunde det rutinerade tyska laget skaffa sig "matchboll", där de via två 10.5:or kunde säkra guldet med segersiffrorna 17-9. 


Detta är första världscupsilvret för både Isabelle och Marcus. 
– Det känns bra! Bra grundomgång och en medalj med sig hem, så det är riktigt skönt, kommenterar Isabelle nöjt. 

I ett försök att analysera varför hon sköt så bra just idag säger hon; 
– Tror mycket av det var att jag var rätt avslappnad och hade huvudet med mig på matchen. Sen känner jag mig alltid väldigt bekväm när jag skjuter med Marcus, vilket alltid är en trygghet i sig. Känner väl lite att det var på tiden om jag ska vara ärlig. Har länge skjutit bra på hemmaplan och tävlingarna i Sverige, så är bara glad att jag kan visa det på världscuptävlingarna också.

Marcus Madsen sätter också ord på sina känslor efter finalen;
– Jag är jätteglad och nöjd. Självklart lite besviken över min egen insats i finalen, men kunde inte göra så mycket bättre där och då. 

Och om sin lagkamrat, Isabelle, säger han; 
– Så stolt över henne idag! Sjukt stabil och lugn under hela dagens skytte. Vet ju att hon är så bra men det var riktigt kul och fint att se henne få ut en del av poängen som hon har hemma. 

Imorgon, söndag avgörs de individuella matcherna för damer respektive herrar. Dagens framgång ger förstås en extra boost av självförtroende men det gäller att det inte uppstår någon negativ press. Isabelle ger sin syn på balansen mellan att ha förväntningar och känna självförtroende; 
– Jo men det känns bra inför imorgon, man vet ju att det går att skjuta bra om vi säger så. Men det gäller att göra jobbet hela vägen precis som idag, så får vi se vad det leder till. Tänker att jag varken sätter det som något jättepositivt eller negativt inför imorgon. Utan ny match, nya möjligheter. 

Lite anmärkningsvärt var att Isabelle och Marcus hade lagkompisen och tillika självaste världsmästaren Victor Lindgren som coach i dagens tävling. 
- Mats (Eriksson, förbundskapten) är inte på plats här i Granada. Det är bara vi fyra skyttar här, så vi får coacha varandra den här gången, förklarar Isabelle. 

Svenska Världscupfinaler under 2024
7:a Victor Lindgren - Kairo, gevär 50m 3x20. 
5:a Victoria Larsson - Kairo, skeet
5:a Victoria Larsson - Rabat, skeet
2:a Isabelle Johansson/Marcus Madsen - Granada, 10m luftgevär mixed teams

Världscupen i Granada
Resultat, 10m luftgevär mixed

VIDEO: Se Isabelle och Marcus skjuta guldfinalen i repris här


 

Richard Gardt 24-02-17