Svenskt J-EM brons i luftgevär mixed team

De svenska juniorskyttarna levererar fina resultat på årets luft-EM. Idag sköt Amanda Carlsson och Victor Lindgren hem bronspengen i luftgevär mixed team. Och i mixedklassen i luftpistol gick Michaela Jansson och Simon Sanden till semifinal.

Måndagen i norska Hamar bjöd på ytterligare svenska framgångar i årets luft-EM, som inleddes under söndagen. Victor Lindgren som var framme i semifinal i herrjuniorernas luftgevär igår fortsatte idag visa prov på stabilt skytte, då han i par med Amanda Carlsson lyckades kvalificera sig till semifinal i juniorernas mixed team-tävling i luftgevär. 
I semifinalen radade det svenska laget upp höga poäng och skaffade sig tidigt en topp-2 position i sitt semifinal-relay. Efter att Tyskland och Norge blivit utslagna så stod en finalplats (match om guld/silver) på spel mot det ungerska mixedlaget. Ungern hade dock skaffat sig några poängs försprång och kunde hålla undan i särskjutningen, men Amanda och Victors fina prestation räckte för att säkra ett svenskt brons. 

- Tankarna var bara att försöka hålla nerverna nere så gott man kunde. Jag och Victor tränat väldigt mycket tillsammans så det var kul att fira tillsammans med honom. Jag har inte riktigt tagit in det men just nu känns det ganska overkligt. Tur att man har en bra mixpartner, säger Amanda Carlsson ödmjukt. 

- Att jag och Amanda lyckas att ta ett brons på ett EM känns lite sjukt men det känns förstås riktigt bra just nu efter all träning. Skönt att få belöning, säger Victor Lindgren. 

VIDEOLÄNK
Luftgevär Junior Mixed Team, semi och final stream


Amanda Carlsson och Victor Lindgren med sina bronsmedaljer

Semifinal i luftpistol mixed

Även de svenska pistoljuniorerna stod för en gedigen prestation i sin mixedlagtävling. Michaela Jansson och Simon Sandén kvalificerade sig till semifinal genom att knipa åttonde placeringen i grundomgången. 
Michaela och Simon fick en lovande start och var faktiskt med i toppen efter fyra skjutna skott men sedan kom en liten svacka som de inte hann att hämta ifatt innan semifinalens tio skott var avklarade och svenskarna blev därmed utslagna. 

Pistoljuniorernas lagledare, Lars Erik Bjuhr, gav rikligt med beröm till sina unga luftpistolskyttar för deras insatser hittills på EM och betonade att dagens semifinalplats var en viktig framgång för svenskt luftpistolskytte. Det här var första gången sedan 2016 som Sverige hade juniorer framme i en mästerskapsfinal i luftpistol. (Det nya finalformatet med två inledande semifinal-heat följt av en guld/silver shoot-off är nytt för i år)


Michaela Jansson, Simon Sandén och Lars Erik Bjuhr inför semifinalen

- Vi har inte direkt varit bortskämda med juniorframgångar i luftpistol de senaste åren och detta får betraktas som ett kvitto på att vi är på rätt väg igen. Våra juniorer jobbar på otroligt bra och målmedvetet. Orutinen lyser dock igenom lite men det är inte särskilt konstigt med tanke på hur lite de tävlat under pandemin, och ur det perspektivetet har alla gjort bra ifrån sig här i Hamar, även i den individuella tävlingen igår där vi hade flera debutanter (på internationell nivå) som orkade leverera bra resultat, trots nervositet och begränsad erfarnhet från sådana här stora sammanhang. Jag ser med tillförsikt på framtiden, förkunnar Lars Erik Bjuhr avslutningsvis. 


 

Richard Gardt 22-03-21