Svenskt guld och kvotplats i Doha

Det blev en minnesvärd dag för svenska skeetskyttarna i Doha. Victoria Larsson höll nerverna under kontroll och grejade en efterlängtad kvotplats till Paris-OS och Marcus Svensson sköt hem guldet i herrklassen. 

Victoria Larsson hade verkligen satt sig själv i ett gynnsamt utgångsläge inför söndagens avslutande serie i OS-kvalet i Doha. Med en fjärdeplacering på 97 träffar hade hon två duvor till godo ner till sjätteplaceringen. 
Hon hade med andra ord råd med en bom eller två men varför äventyra finalchansen? Lika bra att vara på den säkra sidan och skjuta fullt, tänkte Victoria och gjorde det också med bravur. Hennes andra 25-serie i tävlingen och med ståtliga 122 i slutpoäng blev hon bästa damskytt i grundomgången. 

I finalen stod två kvotplatser på spel och Victoria var en av fyra finalister som mer än gärna ville lägga beslag på en utav dem. De andra två skyttarna var Crovetto från Chile som redan har kvotplats samt kinesiskan Jiang, som inte kunde ta någon kvotplats då Kina redan fyllt sin kvot i damernas skeet. 
Det är svårt att föreställa sig den anspänningsnivå som skyttarna behöver klara av att hantera för att leverera sina bästa skott när så mycket står på spel. Att få chansen att delta i ett OS är en dröm som få elitidrottare lyckas förverkliga. Men Victoria verkade till en början ha nerver av kallaste svenskt stål och efter 20 skott hade hon fyra av konkurrenterna bakom sig i poängprotokollet. 

Nerverna gjorde sig plötsligt påminda
Men när finalens elimineringsprocess startade så var det som Victoria blev ytterst medveten om vad som låg i potten. Efter att ha skjutit nästintill felfritt i 145 skott så började bommarna komma allt oftare och plötsligt var Victoria indragen i elimineringen på allvar. Det blev en riktigt spännande upplösning där Orynbay från Kazakstan blev först att lämna, och sedan var det Meftakhetdinova från Azerbajdzjan som rök och då kunde de ropa ut i högtalarna att kvotplatserna därmed var fördelade - och på en av OS-biljetterna stod det "Victoria Larsson, Sweden" på. 

Det är sällan man är nöjd med en fjärdeplats men i det läget verkade Victoria rätt så tillfreds med insatsen i Doha och lämnade finalen som fyra med ett stort leende på läpparna och omfamnade förbundskapten Therese Lundqvist i en glädjekram. 

Therese Lundqvist uttryckte sig så här efter att kvotplatsen var i hamn; 
– Vickan tar en efterlängtad kvotplats. Hon har verkligen kämpat för den, så det är oerhört roligt att den är bärgad. Välförtjänt!

OS-kvalet i Doha blev en svensk framgångssaga där Vickan vann en kvotplats och Marcus Svensson vann en guldmedalj

Avspända svenska herrar visade gryende storform

För redan OS-uttagna Stefan Nilsson och Marcus Svensson var det här en tävling att vässa formen och spänna musklerna i inför sommarens stora eldprov. Och bägge svenskarna visade upp sig från sin bästa sida och trots en skakig start så var både Stefan och Marcus med och gjorde upp finalplatserna. Stefan blev delad sexa på 122 träffar och fick särskjuta om en finalplats där han dessvärre inte nådde hela vägen och fick nöja sig med att bli sjua. 
Marcus prickade 123 duvor i grundomgången och blev delad etta på det resultatet. I finalen inledde han strålande och tog tidigt kommandot och trots att det så småningom kom en och annan bom kändes det som han var i full kontroll rakt igenom och kunde hålla övriga skyttar bakom sig fram till sista hagelsalvan var avfyrad. 55 utav 60 duvor sköt Marcus ner i finalen, tvåan Peeter Juerisson, Estland, slutade på 53 träffar. Men estländaren var nog rätt nöjd ändå eftersom han grejade en kvotplats. 

I ett sms sammanfattar Therese Lundqvist de svenska herrarnas insatser i Doha så här;
"Grabbarna fick en tuff start på denna tävling. Båda inledde med varsin 23:a och visste att de skulle få kämpa hårt för att komma till final. Båda gör en mycket bra upphämtning som resulterade i en finalplats för Marcus och en shoot-off för Stefan om den sista platsen i finalen. Tyvärr hade Stefan lite oflyt i en dubble och åkte tyvärr ut. Det är imponerande hur Marcus dominerade hela finalen från start! Våra svenska skyttar är i världsklass och vi kommer åka med ett grymt starkt lag till OS." 



VIDEO: Se damfinalen där Victoria säkrade kvotplatsen



VIDEO: Se Marcus skjuta hem guldet


 

Richard Gardt 24-04-28