Svenskt EM-brons i lag på 300m

Krut-EM i Osijek fick inledas på bästa sätt; En svensk medalj är redan i hamn efter att gevärsherrarna skjutit hem lagbronset i 60 ligg på distansen 300m. 

Första tävlingsdagen på krut-EM i kroatiska Osijek resulterade i en svensk medalj. Det var herrlaget på 300m som lyckades bärga ett brons efter att ha slutat trea i lagtävlingen i 60 skott liggande. 
Laget representerades av Karl Olsson, Andreas Jansson och Johan Gustafsson. Killarna fick sammanlagt ihop 1773 (83x) poäng vilket var tre pinnar mer än fyran Finand och sex poäng färre än tvåan Österrike. Schweiz la beslag på guldet genom sina starka 1783 poäng. 

Individuellt gick det lite trögare för svenskarna. Karl Olsson slutade elva på 592 poäng, Andreas Jansson kom på 15:e plats via 591 poäng och Johan Gustafsson blev 19:e man på 590. 
– Ingen av oss kom upp i normal standard idag och själv hade jag inte riktigt flytet. Men vi är riktigt glada för en stark bronspeng i laget och det visar att vi håller en hög lägstanivå, summerar Karl Olsson i ett textmeddelande. 

Johan Gustafsson, Andreas Jansson och Karl Olsson med varsitt välförtjänt EM-brons tack vare en stark laginsats. 

Ljusförhållanden spelade också ett litet spratt under matchen vilket gjorde skyttet än mer utmanande.
– Det blev under matchens gång mer sol på tavlorna och jag misstänker att det i kombination med en del mirage gjorde att träffbilderna blev större än normalt, förklarar Karl Olsson. 

I damernas 60 ligg var Elin Åhlin vårt svenska medaljhopp. Elin höll jämna steg med toppskiktet fram till fjärde serien där det endast blev 95 poäng och även om hon sköt fullt i femte serien så innebar 97:an i sista serien lite för många tappade poäng och Elin blev utan medalj denna dag. Elin kom på en nionde plats på 589 (33x) poäng. 594 (34x) krävdes för att ta sig upp på damernas prispall. 
– Matchen började bra men på mitten så hade jag lite oflyt med linjerna och det smet ut alldeles för många nior och jag hade inte riktigt kontroll på dem. Tyckte jag jobbade på bra under hela matchen men det betalade sig inte hela vägen. Så är inte helt nöjd med helheten av matchen men jag tar med mig arbetet och tar nya tag till kommande matcher, säger Elin. 

Imorgon, torsdag, väntar nya matcher på 300m - men då i ställningsskytte. Chans på revansch för Elin och Karl och "Kalle" berättar att han känner sig taggad. 
– Det ska bli kul. Jag har visat fin form på senaste tävlingarna och känner att jag kan vara med och fightas om medaljer imorgon, kommenterar Karl. 

Resultat - Krut-EM i Osijek 
300m gevär 60 ligg - Herrar
300m gevär 60 ligg - Damer


 

Richard Gardt 24-05-22