Svensk fjärdeplats i mixed luftgevär

Ännu en EM-dag i Tallin kan summeras. Idag var det seniorernas tur att tävla. Dagens höjdpunkt var Hannah Göranssons och Erik Sahlins fjärdeplats i mixed, luftgevär. De föll mot Norge i bronsmatchen. 

De svenska luftgevärsskyttarna har haft en fin säsongsinledning och lyckats ro hem flera internationella framgångar och medaljer. När mixedlagtävlingen i luftgevär avgjordes idag i Tallin fanns det hopp om fler svenska medaljer. Samkörda mixedlaget med Marcus Madsen och Isabelle Johansson, som båda skördat ett gäng medaljer hittills i år i GP och VC, var kanske på förhand de man höll som favoriter att skjuta till sig en svensk finalplats. Så blev det dock inte, istället var det svensklag nr 2 med EM-debutanterna Hannah Göransson och Erik Sahlin som gick in och levererade det. 
Med 627.7 poäng knep de den sjätte och sista platsen till medaljmatcherna. Hannahs bössa stod för starka 314.4 poäng medan Eric satte in 313.3 på lagets poängkonto. 

Bronsfejd mot grannationen
Nu väntade bronsmatch mot Norges andralag som representerades av den rutinerade och meriterade duon Henrik Larsen och Jenny Stene. De svenska EM-debutanterna var solklar underdog i den fajten och det märktes att rutinen saknades i sådana här stora sammanhang där allting ställs på sin spets. Norge skaffade sig ett tidigt grepp om matchen och stack ifrån till 10-0 ledning efter de fem första serierna. Timeout begärdes av förbundskapten Mats Eriksson för att kraftsamla och förhoppningvis bryta Norges momentum. Delvis lyckades taktiken för Norge sköt lite lägre poäng efter det, men vad hjälpte det när även Hannah och Erik sköt en eller två decimaler sämre än sina motståndare. Nä, marginalerna var inte på Sveriges sida idag helt enkelt. De norska segersiffrorna skrevs till 16-2 och det var aldrig något snack om vilket lag som förtjänade bronsmedaljerna denna dag. 

Ännu en "svensk EM-framgång"
Men summa summarum så får vi ändå sätta "svensk EM-framgång" som etikett på Hannahs och Eriks prestation idag, något Hannah är beredd att hålla med om; 
- Jag gick in och gjorde mitt bästa och jag är nöjd med min insats. Det är inte alla som kan säga att de varit i en EM-final! Det är extra roligt att både jag och Erik debuterar på EM.

Hur gick det för Marcus Madsen och Isabelle Johansson då? De slutade på en 30:e plats med 623.1 poäng.

VIDEO: Se Sveriges bronsmatch mot Norge. (Spola fram till 30 min)


Blandade resultat för pistolskyttarna
Under fredagen var det även pistolseniorernas tur att göra entré i EM. I damklassen kom endast Stina Lawner till start, då Vendela Sörensson inte följde med till Tallin. Stina fick ihop 561 (14x) poäng vilket gav henne en 34:e plats bland damerna. 

Bland herrarna placerade sig Morgan Johansson Cropper högst bland de tre svenskarna som deltog. 
Han stannade på 574 (13x) poäng som räckte till en 30:e plats i resultatlistan. 580 poäng hade behövts idag för att ta sig till final. Morgan var ändå inte helt missnöjd med sitt skytte; 
- Jag är faktiskt ganska nöjd med min insats idag. Jag gjorde jobbet och sköt bitvis riktigt bra. Jag var nervös i början men tog det lugnt och lät det gå över, sen lyckades jag tyvärr inte att avsluta på topp, skriver han till oss på Messenger. 
De övriga två svenskarna i herrarnas luftpistol var Mattias Andersson, som slutade 52:a med 565 (13x) och strax bakom honom kom Isac Ahlqvist på 54:e plats med 564 (19x).

 

Resultat, fredag - EM 10 m, Tallin 

Luftgevär Mixed Lag


 

Richard Gardt 23-03-10