Succédebut för Victor Lindgren - världscupfinal direkt

Det blev succé direkt för Victor Lindgren i seniordebuten i gevärsgrenen 50 m, 3x20 - världscupfinal på första försöket. I finalen blev han sjua. 

Fjolårssäsongen var något av en framgångssaga för gevärsskytten Victor Lindgren. Det började med J-EM guld och fortsatte av bara farten med VM-guld i seniorklassen, bägge guldmedaljerna vann han i sin paradgren, 10m luftgevär. Men det var först när hans namn poppade upp som en av kandidaterna till Jerringpriset samt nomineringen till "Årets nykomling" vid Idrottsgalan som hans prestationer väckte medialt intresse.

Nu tog han inte hem någon av utmärkelserna på Idrottsgalan men på de internationella skyttearenorna fortsätter han att skörda framgångar. Idag gjorde han sin internationella seniordebut i gevärsgrenen 50m 3x20. Och vilken debut det blev!

Den 20-årige skåningen från Sjöbo tog sig vidare till världscupfinal genom att skjuta 588 poäng (utav maximala 600) i kvalomgången. Ett riktigt högt resultat även bland de mer erfarna skyttarna inom denna olympiska gevärsgren. Victor placerade sig som åttonde bästa skytt i kvalet bland de 62 deltagarna i startfältet. En viktig placering då det bara är de åtta främsta i kvalomgången som går vidare till final.

Victors prestation imponerade på förbundskapten Mats Eriksson;
– Detta är hans första världscuptävling i den här disciplinen. Han har bara tävlat som senior i 10m luftgevär innan. Med tanke på att han började träna 50m skyttet lite mer seriöst först så sent som i höstas, så det här är en helt makalös prestation av Victor, framhåller förbundskapten Mats Eriksson.

I finalen höll Victor hyfsat jämna steg med övriga sju konkurrenter. Efter de första två momenten, knä och ligg hade Victor positionerat sig tillräckligt bra för att ha chans att haka på i medaljstriden men i den stående positionen som är den mest fysiskt utmanande, blev han omsprungen av konkurrenterna som låg bakom honom. Victor fick lämna finalen med en sjunde plats.

Victor Lindgren fick nöja sig med sjunde plats i finalen efter att ha förlorat särskjutningen mot italienaren Bacci.

– Det blev en viss träffbildsförflyttning där han tappade lite för många poäng i liggmomentet och sedan stack skotten i stå lite utanför 10:an, det var väl egentligen det han föll på. Men som helhet en imponerande premiär av Victor, analyserar förbundskapten Mats Eriksson.

Victor själv kommenterar sin insats med följande ord;
– Lite förvånande faktiskt! Jag förväntade mig inte att gå till final. Men jag är jättenöjd med mitt utförande i grundomgången, framförallt i stå, där jag lyckades följa min skottplan nästintill perfekt.

Victor tillägger sedan;
– Det här är ju en helt ny gren för mig och detta var faktiskt bara min femte final någonsin på 50 meter - träningsmatcher inräknat. Så visst kände jag mig ganska nervös, men jag är väldigt nöjd ändå.

Marcus Madsen fick en trög start med bara 192 i  knä, men revanscherade sig i ligg där han sköt fullt. Men tyvärr fick han inte skotten att sitta där de skulle i stå, där 191 gav honom slutpoängen 583 som innebar en 24:e plats. 

Seniordebut i VC-sammanhang var det även för 18-årige Jesper Johansson som också kan vara stolt över sitt första världscupresultat i 3x20. 581 poäng varav 25 innertior fick Jesper ihop och det placerade honom på en 29:e plats. 

VÄRLDSCUPEN I KAIRO
Resultat: Gevär 3x20 - Herrar

VIDEO: Se finalen i repris här

 


 

Richard Gardt 24-01-31