Så gick det näst sista dagen på EM för svenska skyttarna

Efter två intensiva veckor börjar krut-EM i Osijek lida mot sitt slut. Idag var det juniorklasserna i 60 ligg samt trio i ställningar som avgjordes - och så här gick det. 

Krut-EM är nu inne på slutspurten. Idag var näst sista tävlingsdagen de svenskar som är kvar i Osijek. 
Dagen inleddes med 60 ligg för herrjuniorer med Pontus Kallin, Frans Rasmusson och Anton Salomonsson i startfältet. Pontus svarade för en stabil match där slutpoängen landade på 620.1 - och med det kom han på 13:e plats. Frans Rasmusson var bara två platser bakom Pontus (alltså på15:e plats) med ett resultat på 619.6. Anton Salomonsson fick ihop 614.0 poäng och hamnade på plats 32. 
Vann gjorde polacken Wiktor Sajdak, som sköt 627.0. 

När de individuella resultaten slagits samman (1853.7) hamnade killarna på sjunde plats i lagtävlingen, där nio lag kom till start. 

Mathilda Gustafsson var enda svenska tävlande i damjuniorernas 60 skott liggande. Hon hade det lite kämpigt på banan idag och slutade 37:a på 607.3. 

Trion fick avsluta EM-äventyret
Efter en välbehövlig lunchpaus fick killarna återigen möjlighet att skjuta ihop som lag, fast nu i trio eventet i ställningsskytte. Med endast nio lag med i tävlingen gällde det först och främst att undvika jumboplatsen i första kvalomgången, eftersom det är åtta lag som får sedan fortsätta i runda två. 
Och det var med hyggligt god marginal, närmare bestämt 2 poäng före Polen, som den svenska trion lyckades greja åttonde platsen - bara en pinne bakom sjuan Tyskland. 1285 landade för övrigt svenskarnas resultat på. 

I andra omgången, där det gäller att placera sig topp 4 för att ha chans på medalj, slutade Pontus, Frans och Anton på sjunde plats. Ändå en placering bättre än i första utslagningen, trots en lägre poäng (1281). Samma poäng som åttan Serbien - men Sverige med fler inprickade innertior. Tyvärr inget avancemang till medaljmatcherna men summa summarum ett väl genomfört EM av våra lovande gevärsjuniorer som gett massor av nyttig erfarenhet. Imorgon, tisdag, skjuter Frans och Mathilda den sista kvarvarande matchen med svenskt deltagande - mixed/duett i liggen. Så än lever hoppet om en sjunde svensk EM-medalj i Osijek. 

Resultat Krut-EM i Osijek 
50m gevär, 60 ligg - Herrjuniorer 
50m gevär, 60 ligg - Damjuniorer
50m gevär, ställningar - TRIO, Herrjuniorer


 

Richard Gardt 24-06-03