Rebecka Bergqvist vann EM-silver i FITASC

Sportingskytten Rebecka Bergqvist reser hem från Cypern med ett EM-silver i väskan. Helgens medalj var hennes fjärde mästerskapsmedalj i lerduvedisciplinen FITASC Sporting. 

Under helgen 12-14 maj avgjordes EM i FITASC Sporting på Cypern där Sverige hade en stor trupp på plats bestående av fyra herrar, tre damer och två juniorer samt två ledare. 
Förutom deltagande i EM utnyttjades veckan på Cypern också som ett träningsläger för de svenska sporting-skyttarna. De tränade söndag - tisdag, tog ledigt för återhämtning på onsdagen då invigningsceremonin hölls och sedan inleddes tävlingarna på torsdagen. 
Efter tre dagars tävling var det några av skyttarna som låg bra till för medalj; junioren Jacob Gustavsson, Martin Andersson i herrklassen och Rebecka Bergqvist i damklassen - där Rebecka 
skulle bli den ende svensk som lyckades ta sig hela vägen upp på podiet. Så här säger hon själv om den utdragna och spännande upplösningen; 
– Jag sköt mina två sista rundor tidigt på söndagen så egentligen var det bara en enda lång väntan på att alla skyttar som var spekulanter på medaljerna hade skjutit klart… jag sköt 22, 22 sista dagen vilket var bra resultat men jag trodde kanske inte det skulle hålla hela vägen för jag hade verkligen flera duktiga tjejer som skulle ut och skjuta efter mig. Tacksam att det räckte och glad över både mitt skytte och min medalj. Det var helt klart fantastiska duvor vi sköt på i en riktigt häftig miljö. 

Detta var Rebecka Bergqvist första EM-medalj i FITASC. Sedan tidigare har hon ett VM-guld och två VM-silver i denna disciplin. 

Svenska EM-truppen 2023 Fitasc SportingSvenska Sportingtruppen som deltog i EM i FITASC på Cypern 

Roger Jarnald, ledare för den svenska truppen, sammanfattar i en skriven rapport hur det gick för de övriga svenska skyttarna; 
- Jacob Gustavsson började bra på sin näst sista serie men tyvärr blev kombinationen av press och svåra duvor stor så det blev ett lite för lågt resultat för att knipa en medalj men avslutade med en bra serie. Men mycket bra skjutet av båda juniorerna Isak Johansson och Jacob Gustavsson på deras första internationella FITASC-tävling. Martin Andersson kämpade och sköt två bra serier på svåra banor men det räckte tyvärr inte till medalj och slutade på 21:a plats med 181 träffar. Bäste svensk i herrklassen blev istället Richard Berg som efter en lite trög start sköt på topp på söndagen och kom in med 49 träff av 50. Mycket strongt gjort av Richard som med sina 185 träffar kunde avancera upp till en hedersam 13:e plats, bland 473 skyttar(!). 
Anna Jarnald och Annika Johansson hade det tufft och hittade inte riktigt in i tävlingen, en känsla som alla skyttar känner igen. Duvorna på tävlingen var av hög kvalité så som FITASC ska vara, mycket teknik och en del på längre håll och blandade duvstorlekar som gör det svårare att läsa avstånd. EM-banan i Nicosia har en fantastisk terräng för sporting duvor, skriver lagledare Roger Jarnald i sin rapport. 

Avslutningsvis skriver Roger;
Det var en riktigt givande resa med ett härligt gäng som verkligen vill och jag tror att de flesta kommer hem igen med nya träningsidéer för att kunna ta medaljer i framtiden.
 Tack för ert engagemang och att ni hjälper varandra med både teknik och uppmuntrande ord när det går trögt för någon. 

De som var med oss på denna resa var: 

Herrar 
Fredrik Malmström  
Richard Berg 
Martin Andersson 
Victor Bohlin 
 
Damer 
Rebecka Bergkvist 
Annika Johansson 
Anna Jarnald 

Juniorer 
Jacob Gustavsson 
Isak Johansson 

Ledare: Roger Jarnald och Tommy Lövgren. 

Resultat EM i FITASC Sporting


 

Richard Gardt 23-05-16