Rabat nästa världscup på tur för skeetskyttarna

Rabat står som värd för årets andra världscup för lerduveskyttarna. Sverige har tre skeetskyttar med i tävlingen. För Victoria Larsson blir det andra VC-tävlingen inom en vecka. 

Världscupen i Kairo har precis lagts till handlingarna där skeetskytten från Dannemora JSK, Victoria Larsson, inledde sin säsong med att nå final, där hon blev femma. Detta var hennes fjärde VC-final i karriären (semifinaler inräknat), utöver det har hon ju ett flertal mästerskapsmedaljer hemma i prisskåpet; bland annat ett EM-brons från 2018 och ett VM-brons från 2019.

När hon slog igenom för fem-sex år sedan var hon en utmanare, för att inte säga "rookie", men nu med sina 28 år (fyller 29 i sommar) börjar Victoria onekligen etablera sig som en av de rutinerade skeetdamerna på värdsrankingen. Tack vare finalplatsen i Kairo kunde hon skutta upp två rankingplaceringar till en 16:e plats. 

Victoria Larsson inledde säsongen med att nå VC-final i Kairo.

Du börjar ju bli allt mer rutinerad kan man säga, börjar du känna det själv också eller känner du dig fortfarande som en utmanare/underdog på ISSF-tävlingarna?
– Jag är nog nånstans mittemellan. Utmanare jämfört med vissa och rutinerad jämfört med andra. Men det känns absolut att man hunnit samla på sig lite erfarenhet, konstaterar hon. 

Kairo bjöd på kylslaget och blåsigt väder vilket medförde utmanande omständigheter för skyttarna, men Victoria hanterade det bra och hennes 115 träffar säkrade henne en finalplats. 
– Jag är nöjd med hur jag startar och avslutar grundomgången. I mittenserierna svajade självförtroendet en aning och bommarna kom lite oftare. 115 är som sagt inget resultat jag är särskilt nöjd över men final är final och det känns som en bra säsongsstart, summerar Victoria med några dagars distans till det hela. 

För Victoria blir det bara hem och vända i princip, innan det är dags för henne att sätta sig på flyget och resa söderut till den afrikanska kontinenten igen - för andra gången inom en vecka. På fredag startar nämligen skeettävlingarna i världscupen i den marockanska huvudstaden Rabat.

Vad hinner du göra när du egentligen bara ska hem och vända innan du reser tillbaka till Afrika? Här hemma i Sverige har du ju åtminstone chansen att träna skytte i kallt och blåsigt väder.
– Jag hinner jobba och tvätta lite. Skyttemässigt hinner jag inte göra så mycket. Jag vet att det finns där, det gäller ”bara” att lyckas plocka fram det på tävling. Som du säger ser vädret ut att bli sisådär så då gäller det mer att underhålla formen lite.

Vad tar du med dig för målsättning ner till Rabat nu då?
– Skjuta med bättre självförtroende och ta mig till final även där.

Sverige ställer även upp med två skyttar i herrarnas skeet - Marcus Svensson och Henrik Jansson - där det blir säsongspremiär för dem båda. Henrik Jansson har förberett sig med lite träning nere i Spanien, men utöver det har han inte skjutit särskilt många skott under försäsongen. Han berättar; 

– Jag har varit en sväng till Spanien och testat ett, för mig nytt ställe, nämligen Almeria en bit öster om Malaga. Där var jag nyligen för lite träning och uppstart inför den här säsongen. Vädret hemma har denna vinter inte varit helt optimalt för skytte så har haft en längre paus än vanligt skulle jag säga, men det har mest känts skönt då förra året var rätt intensivt för mig och generellt en bra säsong.

Henrik Jansson har laddat upp inför säsongspremiären med träningsläger i spanska Almeria. 

Han fortsätter;
– Off season är ju viktigt för oss då skyttet är ganska utmattande mentalt, jag fystränade en hel del, men annars mest vila och att inte tänka skytte kan vara mycket viktigt. Sedan så klart måste man hålla vanan vid vapen uppe, så en del provanlägg, några turer till skjutbanan måste det bli förstås. Träningen är dock ganska annorlunda för mig då jag fokuserar mycket på teknik i den perioden och inte skjuter så mycket skott.

Vem som får kvotplatsen till sommarens OS är inte klart ännu - blir det Marcus Svensson (t.v) eller Henrik Jansson? 

Sommarens OS närmar sig. Det är inte helt klart än vem av dig och Marcus som åker. Hur ser du på dina chanser?
– OS har alltid varit en dröm, men det finns också mycket annat som jag drömmer om och inte uppnått när det gäller min skyttekarriär så jag försöker fokusera på det. Mina chanser finns ju såklart men tror de är rätt små med tanke på omständigheterna. Kul vore det ju såklart och skulle en sådan chans öppnas för mig så skulle jag ge mer än allt jag har. Marcus är en grymt duktig skytt som är otroligt duktig på att tävla. Oavsett så kommer OS i år att bli otroligt spännande att följa, då förhoppningsvis minst två skeetherrar i toppform, helst en dam också såklart, där vi måste hålla alla tummar för Victoria.


Skeetävlingen inleds på lördag, 10 februari, med 75 duvor vardera i dam- respektive herrklassen. Resterande 50 duvor samt finalerna avgörs på söndagen. 

Svenska truppen i världscupen, Rabat
Victoria Larsson
Marcus Svensson
Henrik Jansson
Ledare: Therese Lundqvist, förbundskapten


 

Richard Gardt 24-02-05