Christian Sternbrink sköt hem sjätte svenska medaljen i EM

19-årige Christian Sternbrink slog till med ett EM-silver i juniorklassen i 50m fripistol på EM. Den sjätte svenska medaljen i mästerskapen är därmed i hamn. 

De svenska framgångarna duggar tätt i årets skytte-EM för krutvapen. Idag kom den sjätte medaljen när 19-årige Christian Sternbrink tog hem silvret i juniorernas 50m fripistol. Med 539 poäng var han fyra poäng före trean, Kaminskyy från Ukraina.
På den obligatoriska frågan "hur känns det?" svarar han kort och gott; "Riktigt bra"
Och om vad som möjliggjorde dagens starka prestation säger han;
– God förberedelse och jobbade noga med grunderna och fin avfyrning som gjorde att det blev en bra prestation.

Hoppas flitig träning ger fler landslagsuppdrag 
Christian, som till vardags tävlar för Salems Pistolklubb, utanför Södertälje, är relativt ovan vid att skjuta stora internationella mästerskap och dessutom har han bara tävlat i grenen fripistol i knappt ett år. 
– Jag är ju hyfsat ny till fripistol men jag fick en raketstart (SM-silver i debuten 2023) och har fortsatt träna därefter. Har jobbat med bra avfyringar och god uppföljning, berättar Christian och tillägger sedan;
– Jag har mest tävlat inom Sverige och åker på så många tävlingar som det går. Men jag tvekar inte på att om jag fortsätter träna flitigt så kommer det fler landslagsuppdrag framöver.

En som gladdes minst lika mycket över Christians EM-silver var Lars Erik Bjuhr, lagledare för de svenska pistoljuniorerna.
– Christian genomförde sin match strålande fint och han sköt som bäst när han hade hög nivå med nervositet. Christian ledde matchen de första 32 skotten, han höll sig sedan på medaljplats hela matchen. Han inledde med serierna 95,96 fortsatte med 87, 89,90 och 82 summa 539p. Vår andra svenska skytt, Emil Thomsson, sköt också bra och slutade på en 8:e plats med 524 poäng. Emil hade en jobbig inledning med sedan höll han ihop sitt skytte på ett bra sätt. Båda två hade styrka att direkt efter mindre bra skott komma tillbaka med bra skott, summerar han. 

25m standardpistol på eftermiddagen
Efter lite lätt silverfirande fortsatte dagen sedan med 25m standardpistol där seniorerna var först ut.
Lars Erik Bjuhr rapporterar följande: 
Open klass seniorer i  standardpistol är avgjord. Bernt Alpenhoff kom tia med 558 p och Mikael Nilsson fick 21:a plats med 548 p. Bernt var nöjd med hur han jobbade igenom matchen. 

Sedan var det återigen dags för juniorerna, Christian Sternbrink och Emil Thomsson, att beträda skjutbanan - fast 25 meters banan nu då. Christian, kanske lite matt efter förmiddagens formidabla insats, fick ändå till ett hyggligt resultat på 539 poäng och med det blev han 11:a bland juniorerna. Emil sköt 518 poäng och slutade på plats nr 14. Vann gjorde Theo Moczka, Frankrike, med 559 poäng.

Svenska medaljskörden på EM
Brons - 300m 60 ligg lag (Karl Olsson/Andreas Jansson/Johan Gustafsson)
Guld - 300m 60 ligg Duett  (Elin Åhlin/Karl Olsson)
Brons - 300 m standardgevär (Karl Olsson)
Guld - 300m ställningar Duett  (Elin Åhlin/Karl Olsson)
Brons - 50m 60 ligg (Jesper Johansson)
Silver - 50m fripistol juniorer (Christian Sternbrink)

+ Kvotplats - 25m sportpistol (Stina Lawner)

Krut-EM i Osijek 
Resultat och schema


 

Richard Gardt 24-05-31