Månadens profil: Victor Lindgren

Föga överraskande har vi utsett Victor Lindgren till månadens skytteprofil. Den 19-årige skåningen vann i förra veckan både guld och brons på luft-EM i Tallin. Även om karriären bara har börjat blickar han framåt mot större mål i framtiden; "OS 2028 - det är den stora drömmen", fastslår han. 

19-årige Victor Lindgren sköt sitt allra första skott med luftgevär när han var tre år.
- Jag satt i mammas knä, hon siktade och sa till mig när jag skulle trycka av skottet, minns han. Sedan det skottet small av har skyttet varit en stor och viktig del av hans liv.
- Jag har vuxit upp i denna sport och tycker fortfarande om den lika mycket nu som jag gjorde när jag var liten, konstaterar han. 

Född och uppvuxen i Sjöbo, en si sådär tre mil norr om Ystad, fattade Victor det modiga beslutet att "flytta hemifrån" redan efter nionde klass. Han packade sin väska och bössa och flyttade in i ett ledigt rum på Sävsjö Skyttegymnasiums elevhem. Det är ett beslut han inte ångrar. Under sina fyra år på Skyttegymnasiet har hans utvecklingskurva pekat brantare uppåt för varje termin, vilket hans resultat på EM 10 m ger ett tydligt kvitto på. I EM-debuten 2020 i Wroclaw tog han sig till final i herrjuniorklassen som 16-åring, där blev det en åttonde plats. 2022, i norska Hamar, var han åter igen framme i final (semi, enligt ISSF:s nya finalformat) och dessutom plockade han hem sin första EM-medalj; i mixed tillsammans med Amanda Carlsson. 
När han härom veckan gjorde sin fjärde EM-start, kvalificerade han sig ännu en gång till final, och där blev det tredje gången gillt för Victor. Han gick hela vägen och vann guldet i herrjuniorklassen efter att ha visat prov på iskalla nerver genom hela finalen. Han följde sedan upp EM-guldet med ett brons i lagtävlingen tillsammans med skolkamraterna från Sävsjö; Jesper Johansson och Pontus Kallin. Så tre EM-medaljer har han nu hängandes på väggen hemma i elevrummet. 
 
-  Jag har alltid velat ha en individuell medalj på ett stort mästerskap och den kom nu i min tredje final som herrjunior så det känns helt fantastiskt att det blev ett guld dessutom. Sen lagbronset med Pontus, som jag går i samma klass som och umgås med nästan dagligen, och Jesper som jag har känt i många år, som jag också umgås med dagligen, så känns det sjukt kul att få ta en medalj med dem två. Framgångarna under detta EM börjar smälta in och det blir verkligen ett minne för livet, berättar Victor. 

Victor Lindgren luftgevär milstolpar på EM 10 mMilstolpar: (t.v) 2020, första EM-finalen (Victor med Paul Larm). (t.h) 2022, första EM-medaljen (mixed med Amanda Carlsson)
 
 Du verkade väldigt trygg i ditt skytte under finalen; hur var det att skjuta finalen? Hur jobbade du mentalt med dig själv för att kunna prestera på topp?
 - I finalen kände jag mig väldigt trygg och taggad. Tycker just finaler är väldigt roliga att skjuta, det är så mycket spänning och puls som kommer under en final och det gillar jag. Det blir en rolig utmaning i det hela. Just under denna final var det väldigt mycket puls, så fick verkligen jobba med min andning för att hålla kroppen så lugn som möjligt och just i det mentala var de bara; ner mitten tryck, konstant tills jag hade skjutit 25 skott. Då insåg jag att jag hade kvalat in till guldfinalen och har en EM-medalj säkrad, som sämst ett silver. Jag minns att jag tänkte att det var lika bra att köra på med samma taktik in i det sista; ner mitten tryck, och det funkade fint. Det var en rolig och spännande final med mycket puls.

Victor Lindgren EM-guld luftgevär juniorVictor Lindgren (mitten) lycklig efter att ha tagit emot EM-guldmedaljen. (t.h) Jesper Johansson som vann brons i sin EM-debut. 

Hur skulle du själv beskriva din utveckling under tiden på Skyttegymnasiet? Vilka är dina största lärdomar du fått med dig från skolan?
 - Utvecklingen på skyttegym har varit väldigt bra. Har fått mycket kunskap om just skytteteorier och lösningar under olika situationer som jag har samlat på mig; vad som funkar och inte funkar. Det har hjälpt mig uppnå en stabil nivå, som utvecklas mer och mer genom åren tillsammans med skolans tränare Paul Larm, som jag tycker är en fantastisk tränare. Han lär ut så man förstår och är en person man kan skämta och ha skoj med. 

Berätta lite om sammanhållningen ni har på skyttegymnasiet i Sävsjö. Ni verkar verkligen pusha, stötta varandra på ett inspirerande sätt. 
 - Sammanhållningen på skyttegym är väldigt bra. Vi är många elever som delar samma intresse och vi alla har våra stora drömmar som vi vill uppnå och då hjälps vi åt så vi kan uppnå de drömmarna. 
 
Vad har du för fortsatta mål under innevarande säsong? Vilka tävlingar har du planerat in? 
- Har inte direkt hunnit sätta några nya mål under denna säsong, för mitt stora mål var att ta medalj på EM. Jag har planerat in en tävling i Hannover som jag ska åka på tillsammans med skyttegym. Där ska jag göra min debut i 50 m ställningar, så det blir lite extra spännande då jag precis har börjat skjuta 50 m. Kommer skjuta både 10 m och 50 m i Hannover. Är också väldigt sugen på att skjuta 50 m SM i Västerås. Sen får vi se om det blir fler landslagsuppdrag under året. 

Victor Lindgren luftgevärVictor Lindgren har det långsiktiga målet klart för sig; "OS 2028 - det är den stora drömmen", säger han. 

Hur ser du på ditt kommande steg över till senior? Vad känner du själv att du behöver förbättra ytterligare för att få den övergången att bli lyckosam?
 - Det ska bli väldigt kul. Är faktiskt lite taggad på det och se hur jag kan jämföra mig med seniorerna, både här i Sverige och kanske till och med internationellt. Tanken är att jag ska fortsätta ligga i med samma träning och samma vilja som jag har haft under juniorkarriären.

Vilka är dina drömmar och mål med skyttet? 
- Jag har ju ett långsiktigt mål och det är faktiskt OS 2028. Det är det som är den stora drömmen för mig; att ta mig till ett OS.


RÖSTER OM VICTOR LINDGREN
Paul Larm luftgevär Sävsjö Skyttegymnasium
PAUL LARM 
TRÄNARE PÅ SÄVSJÖ SKYTTEGYMNASIUM/LANDSLAGSLEDARE FÖR GEVÄRSJUNIORERNA

"Victor visade redan tidigt som elev på RIG att han hade en stor vilja att träna och tävla. Under sina år i Sävsjö har hans utvecklingskurva pekat uppåt. En av Victors starka sidor är att han är en riktig tävlingsmänniska som levererar bra på tävlingar. Ofta bättre än på träningarna. Träningsvilligheten och målmedvetenheten har gjort att Victor har fått vara med i landslaget och skaffat sig viktig erfarenhet internationellt. Väldigt skönt att se nu att detta ger resultat i form av ett EM-guld.

Framtiden ser ljus ut för Victor men eftersom skolan nu tar slut till sommaren så blir det nya utmaningar för Victor, så att han ska kunna fortsätta träna med bra kvalitet och kunna få tillräckligt med timmar på skjutbanan. Ett steg i rätt riktning är att Victor nu har bestämt sig för att stanna kvar i Sävsjö för att kunna satsa på sitt skytte. I Sävsjö finns dels skyttetränare, fri tillgång till skjuthallen samt att flera av landets bästa skyttar har gjort samma val som Victor och stannar kvar här för att satsa.

Då framgång ofta föder framgång så hoppas vi att detta inspirerar och stimulerar fler av skolans elever att fortsätta sina satsningar, och att även de kommer att lyckas lika bra som Victor. På detta EM var det ju inte bara Victor som lyckades utan man får inte glömma att de andra två herrjuniorerna som även de går på skolan lyckades fantastiskt bra. Jesper Johansson tog brons och Pontus Kallin kom på 9:e plats. Två väldigt bra placeringar som sedan toppades med ytterligare en bronsmedalj i lagtävlingen.

För skolans del så hoppas vi att fler skyttar i unga år inser att om de ska kunna satsa helhjärtat på sin favoritsport så är Sävsjö och RIG det bästa valet för sina gymnasiestudier."


Therese Lundqvist Sportchef Svenska Skyttesportförbundet
THERESE LUNDQVIST
SPORTCHEF PÅ SVENSKA SKYTTESPORTFÖRBUNDET

"Victor gör en fantastisk prestation under J-EM. Vi satt på en restaurang i Doha och såg hans final. Finalsituationer är ju oftast de som är mest utmanade med nerver och anspänning, därför var det extra kul att se att han hanterade den så bra. I det stora hela är det jätteroligt och väldigt bra för sporten med alla framgångar som vi har haft på sistone, något som även SOK håller koll på."


 

Richard Gardt 23-03-16