Månadens profil: Isabelle Johansson

Med sex vunna medaljer på drygt tre veckor kan man lätt konstatera att Isabelle Johansson fått en kanonstart på året. I helgen skjuter hon världscupen i Jakarta. Skyttesport.se hann med att intervjua henne innan hon klev på planet. 

Isabelle Johansson har haft en hektisk inledning på tävlingssäsongen - men också fått lite av en drömstart. Hela sex medaljer har hon samlat på sig under årets tre första veckor. Den 23-årige gevärsskytten från Anderstorps SkF vann först två guld och ett silver i Swedish Cup, veckan därpå sköt hon hem två brons, (ett i lag och ett i mixed) i GP-tävlingen i Ruse och nu i helgen sköt hon lagguldet i Osijeks Grand Prix, tillsammans med Hannah Göransson och Amanda Karlsson. Medaljerna har onekligen regnat in på sistone men inte har det hunnit bli mycket vila och återhämtning i det intensiva tempot mellan tävlingarna. I skrivande stund sitter Isabelle på planet på väg till nästa tävling, världscupen i Jakarta, där hon skjuter första tävlingsskottet på lördag i damernas 10 m luftgevär. Där deltar hon även i mixed tillsammans med Marcus Madsen. 
Även om hon har haft fullt upp de få dagar hon varit hemma mellan resorna till Osijek och Jakarta så tog hon sig tid att ställa upp på en intervju för skyttesport.se.

Så här säger Isabelle själv om säsongsstarten: 
- Det har varit en go start på säsongen. Alltid roligt att få komma igång och tävla i den internationella konkurrensen. Sen att kunna få starta året med sex medaljer på knappt fyra veckor kan man inte annat än att vara nöjd med. Mitt individuella skytte har jag dock inte varit helt nöjd med. Jag har känt att det saknats lite och att jag inte fått ut det jag kan riktigt. Men är övertygad om att det kommer sätta sig på plats när jag får in tävlingsvanan lite bättre. Det som dock är väldigt positivt och bådar väl är att trots att jag inte varit helt nöjd, ligger och skjuter på en rätt hög och jämn nivå som ligger i paritet med mina högsta resultat jag skjutit i de större internationella tävlingarna.

Svenskt lagguld luftgevär Osijek Grand PrixIsabelle och damlaget vann guld i Osijeks Grand Prix

Vad anser du är nycklarna till dessa framgångar? Är det någon detalj du ändrat? Eller är det bara allt ”gnuggade” över tid som nu börjar ge resultat?
- "Gnuggandet" har definitivt börjat ge resultat. Men jag tror att det som gett mest utslag på mina prestationer är att jag under förra säsongen började hitta en väldigt bra balans i min träning, då sett i relationen mellan fysisk träning, skytte, mentalt men även återhämtning. Vilket gjort att jag känner mig fräschare både under träningarna och tävlingarna och kan på så sätt få ut mer av allt "gnuggande" man gjort sedan innan.

En sådan här fin säsongsstart ger förstås självförtroendet en rejäl boost och höjer motivationen men det kan ju också göra att man ökar kraven/pressen på sig själv inför fortsättningen. Hur jobbar du för att hitta en bra balans och harmoni där?
- Mina krav och press på mig själv har alltid varit höga. Och det är ingen skillnad nu. Men jag tror att det viktigaste är att veta och vara säker på att man sätter kraven på en rimligt hög nivå. Ligger man till exempel och förväntar sig att man ska skjuta 628-630 på större tävlingar när man skjuter ca 628-629 på träningar och har en lägsta nivå på 623, då är kraven kanske lite höga. Men skjuter du 630-632 på träningar och har en lägsta nivån på 626 är dina krav istället rätt rimliga. Så jag försöker vara medveten om var min kapacitet är någonstans och sätter mina krav efter dem. Men när du väl står på skjutbanan så gäller det att ha fokus på arbetet och lita på att du kan skjuta bra och inte minst att våga skjuta bra.

Isabelle Johansson inför finalen i Osijeks GPHannah Göransson, Isabelle Johansson och Amanda Karlsson, Osijeks Grand Prix 2023

Du, Hannah och Amanda stod för en fantastisk stark lagprestation i Osijek. (Ja, även i Ruse).
Vad är den största skillnaden, som påverkar dig, på att skjuta individuellt jämfört med i lag i en ISSF-tävling? Upplever du någon skillnad på din anspänning eller mindset? 
- Största skillnaden sitter nog i mindsetet när det gäller lagtävlingar. För jobbet är ju fortfarande det samma. Men självklart vill man ju skjuta bra för hela lagets skull. Har man en dålig dag känns pressen gärna lite jobbigare för att du inte vill dra ner laget. Samtidigt som det kan vara väldigt lugnande när du ser dina lagkamrater skjuta bra. Har jag istället en bra dag ger det en liten boost att jag kan axla upp laget lite om någon annan har en sämre dag.

Vad känner du att du behöver förbättra för att ta nästa steg i din utveckling?
- Jag tror på att man behöver förbättra sig på alla fronter för att ta sig vidare. Men det finns definitivt förbättringspotential i både de tekniska skyttedelarna men även i den fysiska träningen och den mentala. Små och stora förbättringar i alla delar tror jag kommer bidra till större steg framåt i helheten.

Hur ser dina mål ut inför fortsättningen på 2023?
- Mina stora mål under 2023 på EM, European Games och VM.
Målen är ju alltid att göra mitt bästa på varje tävling och i varje tillfälle, både arbetsmässigt och resultatmässigt. Hur långt det sen räcker får vi se, men jag ska inte sticka under stolen med att jag gärna fått in en fullträff på någon av dem och kan ta en framskjuten placering.

Isabelle Johansson skjuter luftgevärIsabelle Johansson med 10:an i sikte

Och OS nästa år… Hur ser du på dina chanser att säkra en svensk kvotplats?

- Jag känner väl att jag har kapaciteten för att kunna fightas om en, men det gäller att få till det på rätt tävlingar. Men en bra dag vid rätt tillfälle så tror jag att alla chanser finns. Och finner man sig i situationen gäller det väl bara att försöka våga ta chansen.

Hur mycket har skyttegymnasiet betytt för din skyttekarriär? Vad har du fått med dig därifrån?
- Skyttegymnasiet och Sävsjö har betytt sjukt mycket för mig och min karriär. Jag hade inte lyckats ta mig såhär långt utan det. Att ha fått möjligheten att träna i den utsträckning man får på gymnasiet och att få kunskapen till att förstå det du gör, bidrar supermycket till din utveckling. Att dessutom kunna göra det tillsammans med flera likasinnade människor och personer som har liknande ambitioner är ju guld.

Vilka är dina tre bästa tips du vill ge till de som vill satsa på en karriär inom skyttesport?
1. Hitta en balans i din träning och en balans mellan skyttet och övriga livet.
2. Våga fråga och diskutera med dem som kan mer än dig, men även dem som indirekt kanske kan mindre. Du kan lära dig något av alla.
3. Ha kul, tappa inte bort varför du gör det du gör.

Red.anm; Isabelle tog sin sjunde medalj för året, och tillika hennes första världscupmedalj som senior, när hon och Marcus Madsen sköt hem ett brons i 10 m mixed teams i Jakartas världscuptävling. 


 

Richard Gardt 23-01-25