Pontus Kallin i EM-final - blev 7:a

Ingen svensk medalj på EM idag men vi fick med oss en förtjänstfull finalplats genom gevärsskytten Pontus Kallin i juniorernas 3x20. Pontus blev 7:a i finalen. 

Vilket EM våra svenska skyttar gör! Nästan varje tävlingsdag i Osijek har vi kunnat glädjas åt en ny blågul framgång - och de senaste dagarna har det framförallt varit juniorerna som visat vägen. Idag fick vi förvisso inte med oss någon medalj men Pontus Kallin gjorde en stark insats som lyckades ta sig till final i juniorernas 3x20. Kallin smällde in 579 poäng i kvalifikationen. Resultatet placerade honom som sexa och gav honom en biljett till EM-finalen. 

Finalen blev dock en kämpig historia för svensken som tidigt hamnade på efterkälken och fick verkligen slita hårt för poängen. Men i sista serien av det avslutande ståmomentet kunde Pontus gå förbi Ferenc Toeroek från Ungern och lämna över sistaplatsen till ungraren. Det hade dock ingen större betydelse då de båda tvingades lämna finalen i första elimineringen. Men en sjunde plats på EM är trots allt strået vassare än en åttonde plats när man kokar ner det hela. 

Riktigt nöjd med ståendet
Pontus hade därför ingen anledning att vara besviken över dagens prestation. Han säger så här om finalinsatsen;
– Skyttet kändes bra, följde planen och jobbade skott för skott, och höjde varje positiv grej jag gjorde. Riktigt nöjd med ståendet idag, kunde göra mitt jobb och hålla fokus på mig själv och ta skott för skott. 

Lugnet menar han var nyckeln till finalplatsen;
– Grundomgången idag var stabil. Nyckeln skulle jag säga är att jag behöll lugnet och jobbade på i varje ställning.

I starfältet hade vi ytterligare två tävlande juniorer från Sverige; Frans Rasmusson och Anton Salomonsson. 
Frans kom på en16:e plats efter att ha skjutit respektabla 576 poäng. Anton fick ihop 570 och slutade som 35:a. .Juniorklassen i 3x20 bestod totalt av 48 deltagare.

Killarnas sammanlagda poäng på 1726 ledde till en sjätteplats i lagtävlingen. 

I damjuniortävlingen deltog Mathilda Gustafsson som tappade några poäng för mycket i knä och stå för att kunna roffa åt sig en högre placering än en 40:e plats. 570 stannade resultatet på i hennes EM-debut på 50m. 

Varmt i Osijek - och ännu varmare i finalhallen 
Paul Larm som ansvarar för de svenska gevärsjuniorerna på EM skriver följande i sin rapport;
"Alla fyra är EM-debutanter på 50m (krut), och alla fyra slet på bra. Olika nivåer på anspänning hos skyttarna. Inte mycket vind, men när den väl kom så var den lurig. Pontus visar att inget är klart förrän sista skott är avfyrat. Han fick slita hårt i knä och ligg, då han är mer trygg i stå än i remställningarna. Med tanke på den lilla tid som han lagt ned på seriös träning på 50m, är det grymt bra att gå till final. Det var varmt ute men ännu varmare inomhus där finalen gick. En väldigt bra start på EM för våra gevärsjuniorer."

Mer EM väntar - plus världscup i München 
Krut-EM är långt ifrån över. Imorgon väntar nya matcher med svenskt deltagande, bl.a mixed/duett för gevärsjuniorerna Frans Rasmusson och Mathilda Gustafsson. Även pistolskyttarna kämpar vidare om medaljerna - i morgon skjuter juniorerna sportpistol och seniorerna grovpistol. Vi hoppas givetvis kunna rapportera om nya svenska EM-framgångar. I morgon, söndag, drar även världscupen i München igång. Där har vi flera tävlande svenskar med i10m luftgevär. På dagsprogrammet finns även nyblivna kvotplatsvinnaren Stina Lawner med i damernas 25m sportpistol. 

EM i Osijek
Resultat och schema

VIDEO: Se Pontus final här

 

Richard Gardt 24-06-01