Isabelle Johansson ytterst nära EM-final

Med ett nytt personbästa i mästerskapssammanhang var Isabelle Johansson bara 0.5 ifrån EM-final, men hon blev nia. Även Marcus Madsen var en halv poäng ifrån att nå herrfinalen. 

Efter fem skjutna serier låg Isabelle i spannet 104.2 - 106.0, så med en avslutande serie på 104.4 eller bättre skulle det ha räckt för henne att knipa den sista finalplatsen. Men tyvärr blev Isabelles sista serie dagens lägsta, 103.9. Slutresultatet blev ändå otroligt bra med 629.7 poäng, som faktiskt innebar nytt personbästa på mästerskap för Isabelle.

Med det resultatet låg hon på den åttonde och sista finalplatsen men det var ett helt skjutlag kvar innan kvalifikationen kunde summeras. Det skulle bli precis sådär olidligt spännande så tummarna hålls blåa och tänderna omedvetet börjar knapra frenetiskt på naglarna. En efter en av skyttarna i det det andra skjutlaget stämplade ut med en längre poäng än Isabelle, tills det bara återstod ett enda hot; Teodora Vukojevic från Serbien, som tog sin tid och sköt fokuserat hela vägen in i mål med 632.4 i resultat. Därmed petade hon ner Isabelle till nionde platsen. Snöpligt men det tar inte något ifrån Isabelles prestation idag. Endast 0.5 saknades för att vi skulle haft en svensk damskytt i EM-finalen.

Det var säkert mer nervöst för oss som följde resultatuppdatering via nätet. Isabelle själv menar att hon var lugn som en filbunke.
– Det var faktiskt rätt lugnt. I och med att jag låg åtta och visste att det var många tjejer som kunde skjuta bra kvar, räknade jag faktiskt med att vara utanför final. Men sen när det visade sig att det bara var en som sköt bättre i andra laget, då kändes det ju självklart lite surt. 

När Isabelle reflekterar över matchen formulerar hon sig såhär; 
– Jo, det är rätt svårt att vara närmare final än så. Men jag är faktiskt väldigt nöjd med matchen, även om det självklart svider lite att bli nia. Sist jag var såhär nära final på EM var faktiskt när EM sköts här Györ sist 2018, men då i juniorklassen och då vart jag också nia. Men jag gjorde exakt vad jag skulle göra tekniskt idag. Sen vart det självklart lite nerver som gjorde mig lite skakig på handen i perioder. Men det blev ett mästerskaps-PB vilket inte är fy skam. Känner att jag börjar få ut resultaten mer och mer hela tiden nu. 

Man får lätt intrycket att din samlade erfarenhet genom åren nu börjar skapa en viss trygghet hos dig på de stora tävlingarna. Dina poäng blir allt bättre och prestationerna allt jämnare.
– Ja men det känns lite så. Dessutom börjar jag få kläm på de mentala bitarna ännu bättre och även det påverkar jämnheten och resultatnivån väldigt mycket. 

Även Marcus Madsen nära final
Om det var den sista serien som sabbade för Isabelle, så var det tvärtom för Marcus Madsen. Efter en halvmedioker första serie på 103.4 sköt Mackan allt bättre och jämnare under matchens gång och avslutade starkt med 105.8 i sista serien som gav slutpoängen 629.4 och innebar en sjätte plats i det första skjutlaget. Men i andra skjutlaget var det ett flertal herrar som presterade starka siffror idag och Mackan halkade ned utanför topp 8 och slutade till sist på 14:e plats (13:e om man exkluderar RPO). Siste man att klara sig vidare till final sköt 629.9 poäng - alltså en halv pinne mer än Marcus. 

Marcus försökte beskriva känslorna efter matchen så här;
- Nja, lite svårt att sätta ord på det idag. Riktigt svårt hela matchen, fick inte alls betalt när jag jobbade på bra och rätt så var tvungen att hitta något annat sätt att skjuta som gav mer poäng. Så första 30 var riktigt kämpiga och mycket ångestfyllt. Sista 30 hittar jag någorlunda rätt och kan mata på bra poäng. Väldigt nöjd med insatsen och hur bra jag slet med det. Visst det är också det högsta jag har skjutit på ett mästerskap och det är bara 0.5 till final men fortfarande bittert att det inte höll bättre idag.

Ingen höjdare för svenska pistolskyttarna 
Vendela Sörensson och Morgan Johansson Cropper sköt mixed-tävlingen på eftermiddagen men det blev en rätt slätstruken historia med svenska ögon sett. Laget hamnade på en 30:e plats med låga 561 poäng. Ingen höjdare helt enkelt. 578 var poängen som krävdes för att skjuta bronsfinal. 

ÖVRIGA SVENSKA RESULTAT IDAG
Luftgevär damer

59. Amanda Karlsson 623.9
80. Lovisa Bjare 617.3

Luftgevär damer
45. Ludwig Wässman 625.0
68. Jesper Johansson 620.0


Richard Gardt 24-03-01