EM över - tre svenska medaljer blev facit

Så var årets luft-EM över och för svensk del fick vi med oss tre medaljer hem i bagaget från Ungern. Två silver och ett brons, samtliga i gevär. 

Sista dagen av EM avslutades med nyintroducerade lagtävlingen Trio där Sverige kom till start med ett  herr- respektive damlag i luftgevär. Redan på morgonkvisten var herrtrion bestående av Marcus Madsen, Ludwig Wässman och Jesper Johansson på banan. Det syntes inga tecken på morgontrötthet här inte. Killarna levererade starka papper omedelbart, ledda av en formstark Marcus Madsen som visade världsklass med sina 106.6 och 105.8. Jesper och Ludwig sköt också stadiga poäng, bägge var över 208.5. Så Sverige var med god marginal vidare till kvartsfinal som trea på snygga slutpoängen 629.9. 

Kvartsfinalen följde tätt inpå, så det var bara på't direkt igen. Där svajade det svenska skyttet betydligt mer vilket den svaga poängen på 624.4 vittnar om. Så redan i kvarten var det sluttävlat för svenskarna som där kom sist av de åtta lagen. Ukraina tog slutligen hem trioguldet i herrklassen efter finalvinst över Kroatien, 17-11. 

Svenska damtrion nia
I damernas trio tävlade Isabelle Johansson, Amanda Karlsson och Lovisa Bjare under svensk flagg. Lovisas 207.9, Amandas 208.2 och Isabelles 209.0 gav resultatet 625.1, som dessvärre var två decimaler ifrån den ungerska trion som knep den åttonde och sista kvartsfinalplatsen. Isabelle och hennes lagkamrater fick alltså - även idag - acceptera en ny nionde plats med hårfin marginal. 

Framgångarna i gevär fortsätter
Årets luft-EM kan därmed läggas till handlingarna och vi gläds framförallt åt framgångarna på gevärssidan, där såväl våra juniorer som seniorer har visat att de tillhör den absoluta Europaeliten. 
Vi minns Victor Lindgrens individuella silver i juniorklassen och lagsilvret han vann tillsammans med Frans Rasmusson och Pontus Kallin. Samma killar var dessutom framme i bronsfinal i trion där Österrike var numret större denna gång. Marcus Madsen och Isabelle Johansson har bevisligen tagit stora kliv i rätt riktning och de bägge stod för ett nytt individuellt personbästa på internationellt mästerskap här i Györ. Som grädde på moset vann de tillsammans brons i mixed och bärgade därigenom den tredje svenska medaljen i årets EM. 

Från pistoltävlingarna får vi lyfta fram Isac Ahlqvists individuella match där hans resultat på 578 endast var en poäng bakom den sista finalisten. 

Sammanfattningsvis kan vi nog enas om att svensk skyttesport står sig stark i den stenhårda internationella konkurrensen. Med ett OS, bara några månader bort, där minst fyra svenska skyttar kommer vara med och tävla, känns 2024 som ett extra spännande och intressant år att följa våra främsta sportskyttars resa.

RESULTAT - Luft-EM i Györ
10m Luftgevär - Trio Herrar

10m Luftgevär - Trio Damer


 

Richard Gardt 24-03-02