Jespers EM-knall - brons i 60 ligg

18-årige junioren Jesper Johansson stod för en makalöst stark prestation i herrarnas 60 ligg där han blev trea på samma poäng som tvåan. Jespers brons är Sveriges femte EM-medalj i Osijek. 

De svenska sportskyttarna fortsätter skörda framgångar i årets skytte-EM för krutvapen som pågår för fullt i Osijek, Kroatien. Förra veckan blev det två guld och två brons i 300-metersgrenarna. Igår säkrade pistolskytten Stina Lawner en svensk kvotplats och idag slog 18-årige Jesper Johansson, från skånska Kävlinge, till med ett brons i herrarnas 60 skott liggande, 50 m. 
Jesper prickade in 627.0 poäng - vilket var exakt samma poäng som tvåan Jan Thor Sigurdsson, Island. Skyttarna fick då särskiljas via flest innertior eller bästa sista serie.
– Han slog mig på båda... men det känns riktigt bra med ett brons. Är väldigt nöjd, säger Jesper.

Han berättar sedan lite kort om de faktorer han anser var avgörande för dagens topprestation;
– Har tränat mycket och gjort många finjusteringar senaste tiden för att få en så bra känsla och stabilitet som möjligt. Sen följde jag min arbetsuppgift in till sista skottet. Jag behärskade de små vindpustarna väldigt bra och hade grymt fokus igenom hela matchen, förklarar han.

Jesper Johansson sköt hem Sveriges femte medalj i Europamästerskapen i Osijek genom sitt brons i 60-ligg. 

Tävlat i sju olika länder i år 
Jesper kammade hem ett flertal internationella medaljer som junior i fjol, bl.a brons på J-EM och silver i juniorvärldscupen. Men inför denna säsong har han gjort en helhjärtad satsning på att slå sig in i världseliten bland seniorerna, där det råder stenhård konkurrens. 
Jesper har skjutit nästan alla GP- och världscuptävlingar hittills i år vilket inneburit en hel del resande. Bara under årets fem första månader har han varit iväg och tävlat i sju olika länder utanför Sverige.
– Har varit sjukt mycket med skola, skytte och resor i år. Ska till Danmark på Masters om några veckor. Så blir åtta länder med det då, konstaterar han.
Men innan han packar väskorna inför nästa resa ska han hinna med att ta studenten från Skyttegymnasiet i Sävsjö. 
– Ska bli skönt nu att ta studenten och kunna fokusera och träna ännu mer skytte, säger han.

Dagens prestation var ett stort och viktigt kliv framåt för den unge skåningen. Hittills i år har resultaten i seniortävlingarna inte riktigt varit i nivå med vad han skjuter på träning.
– Ja, det har varit många tuffa matcher i år. Har haft några höjdpunkter lite här och var. Som i Dortmund där jag sköt 595 i 3x20. Men generellt har det varit kämpigt. Så det är väldigt skönt att det bröt igenom idag, säger Jesper Johansson med EM-bronset stolt hängandes om halsen.

Det här var Sveriges femte medalj i årets krutskytte-EM; två guld och tre brons har det blivit än så länge.

Så gick det för övriga svenskar 
Jespers brons överglänste förstås övriga svenska resultat idag. Men vi ska givetvis rapportera hur det gick för dem. Om vi hänger kvar i herrarnas 60 ligg, så slutade Karl Olsson 31:a på 620.4 poäng medan Marcus Madsen inte alls fick det att stämma denna torsdag i Osijek. Marcus hamnade på en blygsam 35:e plats efter att ha skjutit 618.6. När Kalles och Marcus resultat plussades ihop med Jespers fina 627.0 så räckte totalpoängen, 1866, till en sjätteplats i lagtävlingen. 

I damernas 60 skott liggandes sköt Anna Benson 625.0 - ett resultat som gav henne en tolfte plats. 
Anna sköt även gårdagens mixedtävling (som numera går under namnet "duett") i ställningsskytte, med Marcus Madsen som partner. Deras gemensamma poäng slutade på 875 (35X) som betydde 18:e plats och tyvärr inget avancemang till andra omgången dit endast de åtta bästa kvalificerar sig. 
 
EM tuffar vidare imorgon med bl.a 50 m fripistol. Mästerskapen pågår i Osijek fram till 8 juni.

EM i Osijek
Resultat och schema


 

Richard Gardt 24-05-30