Bakslag i Baku för Madsen

Trots toppform lyckades Marcus Madsen inte nå högre än en 40:e plats i dagens världscuptävling i 10m luftgevär i Baku. Men han har dubbla chanser till revansch på 50m. 

Världscupen i Baku är i full gång sedan i fredags och idag var första tävlingsdagen för våra svenska skyttar på plats. Sverige har bara två tävlande med i denna tävling; Marcus Madsen och Jesper Johansson i gevär. 
Herrarnas 10m luftgevär genomförde kvalifikationen under söndagsmorgonen. Madsen som fortfarande jagar en egen kvotplats till sommarens OS är i behov att klättra ytterligare några placeringar på världsrankingen och med tanke på den uppåtpekande formkurva han visat den senaste tiden (9:a häromveckan i OS-kvalet i Rio på 629.7) fanns det förhoppningar om att han skulle slå till med ännu ett starkt resultat. 
Men det gick inte alls som han hade tänkt sig denna dag i Baku. Slutpoängen landade på 626.9 och med det resultatet slutade han på 40:e plats. För final krävdes 630.5. 

Så här säger han själv om matchen; 
 – Det var en frustrerande match idag. Dagsformen sitter som en smäck och jag får riktigt många feta tior med mig, mycket mer än vanligt. Tyvärr dribblar jag bort mig redan på provskotten och tar ett mindre bra beslut som jag höll i allt förlänge i början av matchen. Kostade allt för mycket innan jag avbröt vid skott 13. Fick även en störig träffbildsförflyttning efter en paus vid skott 40 som jag tycker är helt orimlig men tyvärr kunde jag inte göra något åt. Resten av matchen är riktigt bra och jag är väldigt nöjd med, kändes som jag har riktigt bra kontroll på det och formen vässas. Tyvärr finns det MÅNGA saker som kan gå fel och kosta poäng och idag var det två saker som inte har hänt på länge. Bra men dyra påminnelser om saker jag ska ha koll på. 

Den andra svenske skytten, Jesper Johansson, var bara en poäng och åtta placeringar bakom Madsen med sina 625.9 - vilket poängmässigt ändå är ett steg framåt för den unge lovande Kävlinge-skytten. Dagens resultat var nämligen hans hittills högsta poäng på ISSF-tävling i år. 

Nu väntar dubbla världscup-tävlingar i 50m ställningar för de båda skånepågarna. Anledningen till att Baku arrangerar två tävlingar i grenen 3x20 beror på att 50-m banan i Granada inte uppfyllde ISSF-kraven. 
Marcus får nu ladda om inför de dubbla utmaningarna som stundar;
– Japp. Jag försöker inte göra något märkvärdigt för att förbereda mig, blir några extra träningspass nu innan det drar igång. Se till att skjuta tillräckligt med 50m stå för att ställa om och få in lite bra skott i vinden här, säger Marcus. 

Första 50m tävlingen avgörs onsdag till torsdag, medan herrarnas andra tävling skjuter både kvalifikationen och finalen på lördagen. 


Resultat Världscupen i Baku
10m luftgevär - Herrar


 

Richard Gardt 24-05-05