122 räckte inte till final

Med 99 utav 100 träffar låg Stefan Nilsson bra till i Lonatos världscup inför den sista serien. Men då bommade han två duvor och fick se finalchansen försvinna, trots 122 i slutpoäng. 

I princip hela världseliten i skeet och trap är på plats i italienska Lonato där världscupen i lerduva avgörs just nu. Med både EM och VM i pipeline vill alla vässa formen. Och nivån på skyttet här har onekligen varit av yppersta världsklass. I herrklassen sköt dansken Jesper Hansen fullt, 125, men bakom honom fanns ett helt koppel av skyttar på 124 samt 123 och först nere på 13:e plats (17:e plats inräknat RPO) hamnade Stefan Nilsson på 122 - ett starkt resultat som för det mesta brukar räcka, åtminstone till särskjutning om en finalbiljett. Men icke denna dag. Inte i denna konkurrens. Tävlingen var uppdelad på tre dagar och inför dagens avslutande serie hade Stefan 99 utav 100 och låg på en femte plats. Men de två bommarna i sista serien blev alltså väldigt kostsamma. 

Nyblivne mästaren i Europeiska spelen, Marcus Svensson, fortsatte visa fin form. 121 träffar blev det men med fyra bommar i protokollet var finalplatsen ändå en bit bort. Marcus slutade på 15:e plats (20 inräknat RPO). Han avslutade dock starkt med två raka 25:or, efter en lite trevande start på tävlingen.

Den tredje svenske deltagaren bland herrarna, Mark Binnermark, hade det kämpigt efter att ha öppnat tävlingen med sex bommar redan första dagen. Mark slutade på plats 130 med 110 träffar. 

Dansken Jesper Hansen lyckades med konststycket att skjuta fullt och sedan hålla ihop det hela vägen i finalen och kunde därigenom säkra sin andra VC-titel i karriären. För övrigt kan nämnas att i och med denna världscup återintroducerade ISSF det gamla finalsystemet, dvs de sex bästa skyttarna från grundomgången gör upp i finalen.  

Victoria Larsson LonatoVictoria Larsson sköt 119 i Lonatos världscup och kom på tionde plats. 

Tuff start men grym slutspurt av Vickan
På damsidan stod hoppet till Victoria Larsson som var framme i semifinal i Europeiska spelen för bara två veckor sedan. Revanschsugen och i fin form - brukar ju vara en bra kombo.  Efter en olycklig start med två 23:or första dagen ryckte Vickan upp sig och avslutade betydligt stabilare med 24, 24, 25. Totalt 119 poäng, men 121 var resultatet som krävdes för final. Vickan slutade på 10:e plats (12:a med RPO) bland 73 av världens bästa skeetdamer - rätt bra ändå. 

Förbundskapten Therese Lundqvist är också nöjd med resultaten i Lonato;
"Tycker våra svenska skeetskyttar presterar bra. Stefan är en duva från final och Marcus och Victoria var två ifrån. För Marcus och Victoria så kom den här tävlingen kanske lite tätt inpå Europeiska spelen för att hinna ladda om helt. Nu får dom lite vila inför SM i slutet av månaden och sen VM i mitten på augusti. Idag har vi även hälsat trapskyttarna välkomna till ett varmt och härligt Italien", skriver hon i ett textmeddelande. 

Traptävlingen avgörs lördag-söndag med Rickard Levin Andersson och Andreas Norlén i startfältet. 

Resultat, Världscupen i Lonato
Skeet - Herrar

Skeet - Damer


 

Richard Gardt 23-07-12