Victor Lindgren nominerad till Årets Nykomling

Efter årets succésäsong med två tunga internationella titlar att lägga till på CV:et är Victor Lindgren nominerad till utmärkelsen Årets nykomling vid Idrottsgalan. 

Det är verkligen få skyttar som lyckats med det Victor grejade under 2023; Europajuniormästare i mars och seniorvärldsmästare knappt ett halvår senare - och bara 19 år gammal. 
Så  just i det avseendet är det kanske inte någon större överraskning att han nu är nominerad till årets nykomling på Idrottsgalan som hålls den 22 januari i Friends Arena. Men beskedet landade ändå som en liten skräll, för inte är det särskilt ofta som skyttesportframgångar uppmärksammas i dessa sammanhang. 

Men visst har det hänt förut. Mest minnesvärt var galan 2001 då skyttesporten hade hela tre nomineringar och tog hem två priser; Pia Hansen var nominerad i kategorin "årets kvinnliga idrottare", Jonas Edman, prisades som "Årets nykomling" och Jonas Jacobsson vann "Årets idrottare med funktionshinder" - en kategori som inte längre finns kvar då parasporten numera arrangerar sin egen idrottsgala.
 
Sedan dess har det dock varit skralt med nomineringar. Senast det hände var 2013 då Håkan Dahlby var nominerad till årets nykomling, efter hans silver i London-OS 2012. Färskast i minnet är paraskytten Philip Jönsson som 2022 var en av kandidaterna till Jerringpriset och han vann dessutom Idrottsgalans Sportspegelpris det året.  
 
Den skytt som senast gick och vann priset Årets nykomling, Jonas Edman, är numera - som ni vet - SvSF:s förbundschef och han gladdes extra mycket över nyheten om Victors nominering.
– Det är överlag ovanligt med nomineringar från vår idrott så jag är grymt nöjd med denna nominering. Mycket välförtjänt och bra reklam för skyttesporten att få synas i svensk idrotts finrum. 


En som haft en betydande roll för Victors framgångar är Paul Larm, juniorlandslagsledare och också Victors tränare och mentor på skyttegymnasiet i Sävsjö.
– Det är fantastiskt av Victor den säsong han har haft nu 22/23. Att vara med och bärga ett junior EM-guld och även att vara med i laget som tog junior lagbrons på samma EM. Victor bestämde sig för att kvala in sig som senior till VM i Baku i år, det gick ju vägen. Och som vi alla vet inom vår sfär så gjorde han bedriften att skjuta hem VM-guldet och en OS-plats till Paris 2024. Han var även med i det laget som tog en sjätteplats på VM. Så nomineringen känns verkligen välförtjänt, säger Paul Larm om sin adepts succésäsong. 

Victor Lindgren medger att även han själv blev lite paff när han mottog nyheten. 
– Jag blev väldigt överraskad och glad över beskedet. Hela det här året har varit lite obeskrivligt för jag tänkte inte att det skulle gå så bra, så snabbt, men ordet jag skulle använda för att beskriva årets säsong är nog fantastiskt, skriver han i ett textmeddelande. 

Men säsongen är inte över än för Victor. Nästa vecka skjuter han Världscup-finalen i Doha, Qatar, tillsammans med Marcus Madsen. Dit endast årets 15 bäst rankade skyttar inom varje gren kvalificerar sig. 
– Att få vara med på en VC-final är riktigt stort och att få åka dit med Marcus ska bli oerhört kul. Målet är att åka dit och göra mitt absolut bästa och följa min tävlingsplan så bra jag bara kan, så får vi se hur långt det räcker, avslutar Victor. 


 

Richard Gardt 23-11-14