Ännu ett lyckat höstläger i Strömsund

Sista helgen i oktober samlades ungdomar och föreningsledare från pistol- och gevärsföreningar spridda på fyra distrikt hos skyttegymnasiet i Strömsund för att få en bra start på luftsäsongen.

Höstlägret i Strömsund startade på lördagsmorgonen med en kort presentation av deltagarna och programmet för kommande dagar. Lördagen fortsatte sedan med att varva teori och praktiska moment med anpassningar av skjutställningar och tävlingsutrustning som fokusområden.  Ett avbrott för lunch på elevhemmet gjordes mitt på dagen. I samband med lunchen passade flera på att nyttja vardagsrummet som är utrustat biljardbord och bordtennis m.m. För att efteråt fortsätta nästa skyttepass fram till middagen.

Söndagen började med frukost på elevhemmet därefter var det fortsättning på lördagens tema om skjutställningar och anpassningar dock denna gång med uppmärksamheten på nolläge och siktningsprocessen. Efter lunch gick fokuset över till avfyrningsmetoder först i teori sedan i praktik.
Innan middagen så blev det styrkepass för ungdomarna medans föreningsledarna fick ett eget pass i organisationskunskap, senaste inom sporten samt bolla tankar och funderingar.

Det tränades flitigt, både dag och kväll, i Strömerhallen

Måndagens förmiddagspass var temat hur man tränar skytte, även här teori följt av praktik. Efter lunch blev det tävling för att sedan samla gänget för en sista gång innan hemfärd.

Alla kvällar mellan middagen på elevhemmet och kvällsfikat i skjuthallen fick lägerdeltagarna egentid. Samtliga kvällar så valde majoriteten av deltagarna att tillbringa tiden i skjuthallen med att träna på övningar från dagen, prova andra grenar än sin egen, skjuta andra tävlingsformer än man själva är vana vid och däremellan bara umgås och pratat skytte med både gamla och nya skyttevänner. 

”Var det ett lyckat läger?” En fråga jag får ganska ofta. 
”Ja absolut! fantastiska ungdomar och ledare!”  svarar jag utan någon större eftertanke.
Men när jag tänker efter om det egentligen var ett lyckat läger så är det ju egentligen deltagarna som borde svara. Dock om jag leker lite med tanken om att det skulle kunna vara så att människor har träffats för att utöva sporten, delat kunskaper, lärt sig nya moment, sett ut trivas, reflekterat om det man tidigare har lärt sig, har varit vetgiriga, umgåtts i nya bekantskaper och har skratta tillsammans i gemenskap. Ja, då har det nog varit ett lyckat läger. 

Text och bild: Niklas Engström och Marie Martinsson

Teoripass med ämnet skjutställningar


 

Richard Gardt 23-11-06