Sverige vann EYLCH norra

Det svenska gevärslaget vann norra regionfinalen av ESC Youth League Championship och är därmed även vidare till det stora Europafinalen i Tallinn, Estland, 5-8 oktober.

Bildtext: Det svenska laget överst på pallen före Norge och Finland sedan alla tre lagen stannat på tre segrar och fått skiljas på inskjutna lagpoäng. FOTO: THOMAS PERSSON

Det svenska gevärslaget bestående av Jesper Johansson, Evelina Neumann Szilagyi, Anton Salomonsson och Moa Hallberg fick ju en tuff start med 0-8 i den allra första omgången på fredagen, och kunde därför inte ta ikapp Norge, som vann med 14-10.

Estland fick lida för nederlaget och blev senare på kvällen ”överkörda” med 22-2.

I lördagens andra skjutlag var det dags för dubbla nordiska kamper. Sverige tog sig an Finland på ett övertygande sätt och inledde med 6-2 över de tio första skotten. 4-4 i de båda andra omgångarna gav till slut segern med 14-10 sedan flera av de individuella kamperna varit ganska jämna.

Parallellt vann Norge en ännu jämnare match mot Danmark med 13-11.

Skall vara osagt om danskarna tog nederlaget för lunch hårt. I matchen mot Sverige stod de inte att känna igen i förhållande till de tidigare kamperna. Blågult kunde via tennissiffrorna 6-2, 6-2, 6-2 vann med totalt 18-6.

Tre länder stod därmed på tre segrar och en förlust och poängräkning fick tillgripas. Sverige summerades till 64 poäng mot 61 för Norge och 57 för Finland på bronspallen.

- Skyttarna har skött sig alldeles utmärkt, de har turats om att ta poäng och samlat in poäng som lag. Extra roligt för Moa som var med första gången, de andra har ju varit med tidigare, summerades gevärscoachen Patrik Hjortskull på lördagseftermiddagen.

Våra pistolskyttar inledde lördagen med en tung suddenförlust (1-3) sedan matchen mot Litauen summerats till 12-12. En stund senare studsade de tillbaka och vann mot Lettland med 13-11, vilket innebär att även denna kvartett får planera för resa till Estland i oktober.

Arrangörsmässigt har tävlingarna i Sörabyhallen i Rottne rullat på ett strålande sätt. Söraby har rutin vid denna typen av evenemang och med hjälp av Megalinkgurun Thomas Persson, skjutledaren Thomas Johansson och i samarbete med nye region-nord-samordnaren Lars-Erik Bjuhr kan evenemanget summeras med prisutdelning och bankett under lördagskvällen.

Mikael Svensson 23-05-20