Svenska seniorer Imponerar på IPRF VM i 22LR i Italien

Mellan den 31a augusti och 3e september samlades skyttar från 19 länder i Italien för att tävla i det prestigefyllda IPRF VM i 22LR (I Sverige går detta under Långhållskytte Klass A). Bland de tävlande fanns ett stort svensk lag med representanter i samtliga klasser.

Till tävlingen såg man att de tävlande hade rest med hela sina familjer som också var med på skjutområdet och hejade på sina familjemedlemmar och landsmän, men även vänner som man har inom sporten från andra länder. Skyttarna visade den klassiska andan inom sporten och hjälpte varandra med allt från strategier till att gemensamt diskutera vindens påverkan och man levde upp till frasen som ofta hörs ”Vi tävlar med varandra, inte mot varandra”. Samtidigt såg man ett rejält engagemang i dam och juniorklassen vilket tyder på att sporten växer starkt på bredden runt om i världen och även om USA dominerar även i 22LR så ser man att andra länder jagar intensivt för att komma i kapp.


Johan Lindberg (Mörsils Skytteförening) och Anders Möller (Bromölla SF) tog seniorklassen med storm och presterade på topp. Johan Lindberg tog en andra plats, medan Anders Möller följde nära på tredje plats. Tillsammans med Kaj Stenberg (ÖSKF) lyckades dom säkra en lagsilvermedalj i Senior klassen. Deras skicklighet på skjutbanan visade att svensk skyttesport fortsätter att vara stark på internationell nivå.

Utöver att man tävlar inom den egna klassen så räknas även totalen mellan klasserna där den som får högst poäng över samtliga klasser får en hederstrofé, som denna gång gick till amerikanen Chris Simmons, följt av Paul Dallin (USA) och Junioren Payton Grimes (USA)

Bland de svenska deltagarna utmärkte sig Oscar Ölmefors (ÖSKF) genom att bli den bästa svenska skytten i tävlingen med en 25e plats på totalen och en 6e plats i sin klass. Dessutom visade Sverige att vi har framtida stjärnor när Sander Nyberg (Sölvesborg SF) tog en sjätte plats i junior klassen.

När prisutdelningen och talen var klara så bjöds det på buffé på italienskt vis för samtliga skyttar och firandet fortsatte in på småtimmarna. 

Sammantaget var IPRF VM i 22LR i Italien en framgångsrik resa, en väl avstämd bana med svåra förhållanden satte samtliga skyttar på prov!

Nu laddar vi om med en kvalserie för VM 2025 som kommer presenteras på sektionens hemsida efter årsskiftet.

Resultat från tävlingen finns att se här: https://practiscore.com/results/html/4ccb50f1-6542-40eb-af08-57285eda4f7e
Och här: https://www.tavpiancardato.com/1st-world-championship-precision-rifle-22lr/

Text: Marcus Olsson
Bild: Arrangören 

Mikael Svensson 23-09-09