Skyttiadens riksfinal stående

I fredags lunch landade han på Arlanda från EM, på lördagens var det kvalomgång i Skyttiaden och på söndagen sköt han hem finalen med näsblod. Det handlar om L 17-vinnaren Pontus Kallin, By, som var med och tog lagbrons på EM i veckan.

På EM blev Pontus nia individuellt och därefter blev det lagbrons tillsammans med Victor Lindgren och Jesper Johansson.

- Nej, har inte riktigt hunnit landa från EM, där konkurrensen är stentuff. Inför Skyttiaden hann jag i alla fall hem och fick sova i min egen säng i fredags, förklarar Pontus.

I Skyttiadens L 17-klass var det ingen större diskussion. Pontus intog ledarbanan från start med 415,3 poäng i kvalet.

Finalens inledande fem skott gav 52,3 poäng och en ledning med 2,3 poäng så långt. Med idel tior fortsatte han att rycka och via 52,0 i skott för skott blev det 519,6 poäng totalt och en segermarginal på 3,8 poäng.

- Finalen kändes bra, gick som jag ville. Vet inte hur jag värderar denna segern riktigt, sa Pontus, med ett hektiskt mars-schema innehållande EM, Skyttiaden, samt kommande helgs SM-tävlingar i Rottne.

- Ja, det är lite hålligång just nu, får vila lite i början på veckan och sen ladda om.

Ninosca vann i Botkyrkakampen i L21

Parallellt avgjordes finalen i L 21, som såg ut att bli en ren Botkyrka-uppgörelse. Lovisa Bjare gick in i finalen som ledare med 416,1 poäng från kvalet.

Väl i finallen var det klubbkompisen Ninosca Olivares som ville utmana på allvar. Med 51,9 tog hon klivet upp och följdes tätt av Josefine Lindfors, Virsbo, på 516,6.

I skott för skott blev det riktigt rafflande och samtliga tre på pallen landade på 516 poäng.

Ninosca kvitterade ut guldet med 516,8 poäng, vilket var 0,2 före Josefine och ytterligare 0,2 före Lovisa.

Alva starkast genom hela L 13

Ståendeklassernas finaler var generellt tjejdominerade och mest övertygande var det i L 13, där samtliga åtta finalister var tjejer.

Av dessa var Alva Malmqvist från Vellinge starkast från start till mål. Med 399,9 poäng gick hon in som ledare.

Efter starkt finalskytte kunde hon kvittera ut guldet med 498,9 poäng mot 493,7 dito för tvåan Rut Forsberg från Östhammar. Trea till slut Vera Gadd från Trollhättan, sedan hon spurtat från femte finalbanan upp till bronspallen.

L 15

Mer jämnt och dramatiskt i L 15 stående, där Vilda Stridsson från Gällivare intog ledarbanan med 402,2 poäng. Hon skuggades närmast av Amanda Sandmark från Christianstad med 401,4 poäng.

Denna finalkampen blev riktigt jämn innan Amanda gick i mål som vinnare med 502,0 poäng. Hon fick på pallen sällskap av en spurtande Oskar Löfvander, Kävlinge, med 501,7 och Vilda Stridsson med 501,0 poäng.

Stort tack till Linköpings Skytteförening

Till slut framför Gevärssektionen vårt varma tack till Linköpings Skytteförening för värdskapet av Skyttiadens riksfinal och vårt årsmöte. Nästa år avgörs riksfinalen i Region Väst, vilket innebär att Marks skyttecenter och Sjuhäradsbygdens Spsk tar emot andra helgen i mars.

Mikael Svensson 23-03-12