Evelina och Victor vann JSM

Evelina Sundström från Skoga-Ekshärad och Victor Lindgren från Sjöbo kunde kvittera ut guldmedaljerna då JSM med luftgevär på 10 meter avgjordes i Sörabyhallen i Rottne.

Bildtext: Evelina Sundström vann damjuniorfinalen. FOTO: MIKAEL SVENSSON

Först ut i finalpasset var damjuniorerna dit Amanda Carlsson från Gullabo steg in med högsta kvalresultatet 623,0 och där det krävdes 615,6 för komma med bland de åtta i finalen.

Amanda och lagkompisarna från EM fick lämna under finalens gång, där Maya Björklund från Filipstad nådde bronspallen.

Kvar i guldkampen stod Evelina Sundström tillsammans med Mathilda Gustafsson från Bromma-Solna, tvåan och trean från kvalomgången.

Väl i slutfinalen var det Mathilda som tog tag i taktpinnen först fram till 5-1 och efter kvittering till 7-5. Evelina visade sig dock starkare och starkare och vände upp till 12-8.

Anmärkningsvärt på de sex sista skotten att fyra slutade oavgjort 1-1, alltså med samma decimal på de markerade skotten. Detta fram till 13-15, där värmländskan avgjorde med 10,8 mot 10,6 fram till 17-13.

- Det var fruktansvärt nervöst, andas och trycka av var min enkla taktik. Det var en skön seger, när jag gjorde mitt bästa satt varje skott rätt, sa Evelina, och beskriver sina känslor under finalen.

- I början kändes att jag måste ta i, men sen blev det mer nervöst ju längre tiden gick. Tänkte att ”jag kör”, det är när jag vågar trycka som skotten sitter.

Utrymmet att fira JSM-framgången är aningen begränsade med tanke på att SM väntar redan imorgon söndag.

- Detta var jättekul men det gäller att ladda för imorgon, men jag ska i alla fall ut och äta med mamma och pappa, avslutar en glad Evelina Sundström.

JEM-mästaren även JSM-mästare

In till herrjuniorfinalen steg EM-bronsmedaljören Jesper Johansson från Kävlinge som ledare med 625,7 poäng och 0,2 dito före EM-vinnaren Victor Lindgren, Sjöbo. Till final krävdes här 608,7 poäng.

Då finalens inledande 25 skott var avverkade stod det klart att Jesper precis som på EM kunde kvittera ut bronset.

Kvar stod lagkamraterna i landslaget, Victor Lindgren och Pontus Kallin, By. Pontus som för övrigt hann med att vinna L 17 i Skyttiaden mellan EM och SM.

Väl i slutuppgörelsen var det Pontus som tog kommandot med 0-2 och 2-4, innan Victor började mata på med bra tior. Han vände upp till 12-4 innan Pontus reducerade till 12-6. Ytterligare två skott senare skrevs siffrorna 16-6 i skåningens favör efter 10,5-10,2 i sista skottet.

- Det var faktiskt en rätt rolig final, allt rullade på. Kände redan i proven att jag stod bra, och då är det bara att köra på.

Går det då att jämföra en JSM-final med en final på EM.

- Här var lite tystare, men pulsen finns där alltid ändå, förklarar Victor och fortsätter.

- För mig är denna tävlingen med stor. Man vet vad alla här kan, så det är inte lätt att skjuta en JSM-final. Jobbet ska göras, fastslår Victor som väntar med firande.

- Det är en ny tävlingsdag imorgon, firandet får bli längre fram.

Lagguld till Gullabo och Kävlinge

I damjuniorernas lagkamp såg Amanda Carlsson och Nora Olsson till att Gullabo kunde kvittera ut guldet med 1238,6 poäng mot 1236,9 respektive 1221,9 för Sjöbo och Botkyrka på de övriga pallplatserna.

I herrjuniorernas lagkamp såg Jesper Johansson och Axel Löfvander till att guldet hamnade i Kävlinge med 1245,0 poäng mot 1242,7 respektive 1108,0 för Sjöbo och Göteborg på de övriga pallplatserna.

I samband med prisutdelningen uppvaktades juniortruppen på EM med blommor för insatserna i Tallinn.

Arrangörsmässigt rullar SM-helgen på bra för Söraby Skytteförening som under söndagen hälsar skyttarna tillbaka för seniorernas SM-uppgörelser.

Kompletta resultat i tävlingskalendern (IndTA).

Fler bilder på Gevärssektionens facebook.

Söndagens SM följs på www.megalink.no och MLlive

 

Mikael Svensson 23-03-18