Emma och Victor vann SM

Emma Åkesson från Motala och Victor Lindgren från Sjöbo kunde kvittera ut guldmedaljerna då SM på 10 meter avgjordes i Sörabyhallen i Rottne under söndagen.

Bildtext: Emma Åkesson från Motala vann damernas SM på 10 meter 2023.

FOTO: MIKAEL SVENSSON

Emma visade styrka redan från början och med 627,0 poäng tog hon täten i kvalet, där 621,5 poäng krävdes för att kval in till finalen innehållande sju seniorer och en junior.

Väl i finalen var det Josefine Lindfors från Virsbo som tog kommandot med 52,8 efter fem skott och 105,8 efter tio skott. En olycklig åtta gjorde dock att hon landade på sjätte plats.

Enda damjunioren i finalen, Amanda Carlsson från Gullabo, jobbade till sig en bronsmedalj med 259,0 poäng.

Slutuppgörelsen stod mellan lagkompisarna från EM, Emma Åkesson och Hannah Göransson, Aleholm.

Hannah tog kommandot med 0-4 innan Emma vände till 6-4 i vunna skott. Hannah tog återigen ledingen med 8-10 innan tre raka skott slutade oavgjort 1-1 med samma decimaler.

Emma utjämnade till 13-13 innan 1-1 gav 14-14 inför sista skottet.

Väl där avgjordes kampen i östgötafavör med 10,4 mot 10,3 och 16-14 totalt.

- Jag förväntade mig att det skulle bli en ordentlig match, gick in med inställningen att finalen skulle bli tuff eftersom alla skyttarna i finalen är så duktiga, sa Emma Åkesson och fortsatte.

- Jobbade mig genom finalen genom att vara konsekvent i mitt agerande. För mig var detta en stor revansch jämfört med EM.

Pojken med guldbyxorna (klockrent citat efter finalen)

På herrsidan bestod finalen av fyra seniorer utmanade av fyra juniorer sedan Pontus Kallin, By, skjutit bästa resultatet med 627,6 poäng. För att kvala in till finalen krävdes 619,4 poäng.

När det väl var dags för finalskytte, då var Victor Lindgren från Sjöbo lika omöjlig som de tidigare dagarna. Han tog initiativet med 53,2 efter fem skott och 104,8 efter tio skott. Efter 15 skott hade Marcus Madsen, Aleholm, krupit upp jämsides på 156,9.

Med fyra skyttar kvar var Victor ensam junior, men sedan Erik Sahlin, I16/Lv6, kvitterat ut bronset var det två Sävsjöbaserade skåningar kvar på banan.

Seniorlandslagets Marcus Madsen mot juniorlandslagets Victor Lindgren. Marcus tog ledningen med 2-0 innan Victor vände upp till 2-10. Det kvittade nästan hur bra tior Madsen levererade eftersom Lindgren var någon enstaka decimal högre. Sköt Marcus 10,5 så sköt Victor 10,6. Sköt Marcus 10,6 då dunkade Victor in 10,7.

Det höll i sig tilll ställningen 5-15 innan upphämtningen startade. Ställningen hann bli 11-15 innan Victor via 10,6 mot 10,0 gjorde slut på finalen med segersiffrorna 17-11.

- Tre av tre på tre dagar hade jag inte vågat tro på. Kul att få tampas med seniorerna och kul att få tampas med Marcus som är en riktigt duktig finalskytt.

För några år sedan var det damjuniorerna som på allvar utmanade seniorerna, nu har det svängt till att det är herrjuniorerna som utmanar seniorerna.

- EM-laget och några skyttar till har triggat varandra. Man ska möta dem som är bättre för att utvecklas, fastslog Victor Lindgren då SM-guldet var säkrat.

Botkyrka och Sjöbo vann lagkamperna

Lagmässigt såg Lovisa Bjare och Ninosca Olivares till att Botkyrka tog hem guldet med 1244,8 poäng mot 1243,5 respektive 1240,4 poäng för Gullabo och Sjöbo på de övriga pallplatserna.

På herrsidan tog Sjöboduon Victor Lindgren och Frans Rasmusson via 1241,8 revansch på skånekollegorna Kävlinge (lag 2) med 1240,9. Trea här blev Björksta med 1234,8 poäng.

Vid dagens prisutdelningen körde vi en repris och uppvaktade seniorernas EM-lag på samma sätt som juniorerna efter brons i lag-EM för herrar.

Avslutningsvis ett stort tack till Söraby Skytteförening för helgens genomförande som flöt på bra hela veckoslutet. Våra arrangörer är värdefulla och vi måste vara rädda om de som ställer upp. Nästa år hälsar Linköpings Skytteförening oss välkomna till SM 10 meter.

Kompletta resultat i tävlingskalendern (IndTA)

Mikael Svensson 23-03-19