Landslagstest 6 och landslagsuttagning i Nordisk Trap 2023

Då var landslaget uttaget i Nordisk Trap efter den sista testen den 3- 4 juni på Nimrods anläggning i Uddevalla. Arne Isaksson hälsade de 55 skyttar som var anmälda och redogjorde för helgens tävling innan han lämnade ordet till undertecknad som informerade om det som var klart inför resan till Aalborg i Danmark, där årets landskamp ska äga rum sista helgen i augusti. Vädret under helgen var lite blåsigt men solen var på sitt bästa humör. Årets ranking var helt nytt. Skyttarna har sedan hösten 2022 till innan årets LLT 6 kunnat skjuta 100 skotts tävlingar, men bara de fem bästa resultaten som räknas till årets ranking. Sedan kommer också det resultat från denna tävling (150 duvor) att räknas med i totalen. Det blir då 650 duvor totalt. Efter detta kommer landslaget för 2023 att vara klart.

Efter första dagens 100 skott var Kent Stensson, Svenljunga i ledning i herrklassen på 98 träff, med Michael Kvist strax efter på 95 träffade duvor. Bäst i damklassen var nästa Stensson, Pernilla i ledning på 89 träff, efter henne var Mia Gustafsson, Forshaga på 84 träff. Junior klassen var Alexander Åsälv, Högared bäst på 87 träff, efter honom var Albin Larsson, Frillesås och Vilgot Krag, Hemmeslöv båda med 85 träff. Det är roligt att se att vi har en återväxt som gör bra resultat, men det finns plats för fler juniorer. Vidare hade vi 50+ klassen där Henrik Johansson, Järlöv var bäst. Han hade lite tungt i första serien, men reparerade detta med att avsluta de tre sista serierna med full pott, tre 25 serier. Henrik lede klassen på 95 träff, efter honom var det Jörgen Nilsson, Frillesås och Peter Karlsson, Nimrod på 92 träff. I 60+ klassen var Anders Jonasson, Skepplanda bäst på 95 träff. Tvåa var hans klubbkompis Roger Lorensson på 93 träff. Detta var nu efter första dagen, det återstår nu en dag med 50 duvor till. Och detta kan göra några förändringar på vilka skyttar som kommer till landslaget, inget är avgjort än.

Söndagen hade samma väder som dagen innan, kanske lite mer vind och från ett annat väderstreck. I herrklassen höll Kent Stensson ledningen, men Forshagas Bastian Hagen gjorde en stark upphämtning med två stycken 24 serier. Och med det placerade han sig efter Kent. I damklassen fortsatte Pernilla att vara i topp, med Mia och Helene Larsson, Frillesås på andra platsen, som dom delade. I Junior klassen hade nu Albin samma resultat som Alexander. Vilgot hängde på, men var lite efter. Henrik i 50+ klassen började som han slutade på lördagen med en 25:a, men det var nära att han även slutade söndagen med att inte bomma, en duva smet. Även Henrik höll sin första plats med detta resultat. Jörgen gjorde en mycket stark skjutning på söndagen då han lyckades skjuta fullt, 50 träff. Vilket gjorde att han nu var själv efter Henrik. Peter gjorde ett försök att hänga på Jörgen, men det smet även för honom en duva. I 60+ klassen blev det lite spännande. Anders var fortfarande i ledning, men nu hade Bertil Nilsson, Gnosjö gjort en bra skjutning. Och nu låg han och Roger på delad andra plats. Flera i 60+ gjorde en bra skjutning på söndagen, vilket gjorde att det tätade i toppen.

Efter flera särskjutningar inför finalen i de olika klasserna, kunde nu finalerna starta. Finalen räknas bara till själva tävlingen, den har inget med landslagsuttagningens resultat. Resultatet efter 150 duvor räknas till rankingen.

I junior klassen var det bara fem skyttar, och samtliga gick till final. Albin Larsson på första plattan, Alexander Åsälv hade lika resultat men en sämre sista serie, fick då ställa sig på platta två. Sedan hade vi Vilgot Krag på platta tre, platta 4 var det Leon Johnsson och i mellan dom skilde det bara en duva. Och på platta fem startade Viktor Hollander. Efter denna final kunde Albin stiga upp övers på prispallen och Alexander på andra plats, men efter en särskjutning om första platsen. Vilgot kunde hålla Leon efter sig och fick då stiga upp på tredje platsen.

I damklassen var Pernilla på en säker första plats, och fick då ställa sig på platta ett. Men efter henne var det jämnare. Helene gjorde en stark skjutning i sista serien i grundomgången vilket gjorde att hon fick ställa sig på platta två, Mia på platta tre. Dom hade samma resultat inför finalen, men Mia hade då en sämre sista serie. På fjärde plattan var det Elin Pettersson, Götene, och på femte plattan stod Clarita Wiberg, Järlöv. Efter finalen kunde man konstatera att ingen kunde göra nåt åt Pernilla som där med kunde ställa sig högst upp på prispallen. Helene gjorde en bra finalskjutning, vilket lede henne till en andra plats. Mia fick då ställa sig på tredje platsen. Elin gjorde en lite sämre skjutning i finalen men kunde hålla Clarita efter sig.

I herrklassen var det Kent som intog första plattan, efter honom var det Bastian Hagen, Fredrik Amour, Anders Gunnarsson och Michael Kvist som efter en tung första serie på söndagen fick ställa sig på platta fem. Efter en väl skjuten final av de tre första kunde ingen röra placeringarna inför prispallen. Den som inte fick det att stämma var Anders, han passerades av Michael som blev fyra.

50+ klassen var det lite jämnare inför prispallen mellan skyttarna. Henrik hade täten men bara med två duvor före Jörgen, och hemma skytten Peter bara en duva efter Jörgen. På fjärde plattan stod Peter Åsälv, Högared, kanske lite för långt efter dessa tre för att kunna hota. Glenn Larsson, Frillesås fick femte plattan. Henrik kunde hålla de andra efter sig men, Peter Karlsson gjorde en stark skjutning och blev lika med Jörgen, vilket lede till en särskjutning där Peter stod som segrare. Jörgen trea och Peter Åsälv fyra, Glenn fick nöja sig med att komma femma.

I klassen 60+ fick man börja med en sudden skjutning inför finalen. Tre skyttar hade lika resultat efter grundomgången, det var en för mycket. Det var undertecknad, Björn Engelbrektsson, Karlstad och Ove Lundström, Forshaga. Och det var Björn som fick bita i gräset. På första plattan ställde sig Anders, på andra plattan fick Bertil Nilsson ställa sig och efter honom på lika resultat efter grundomgången Roger. Sedan med bara en duva efter stod undertecknad på fjärde plattan och med Ove intill sig på femte plattan. Dessa hade lika resultat inför finalen. Finalen blev en jämn skjutning, men Roger fick det inte att stämma helt, han kom på en femte plats. Vilket gjord att undertecknad och Ove kom på en plats bättre än inför finalen. Resultatlistor från tävlingen finns på skyttesport.indta.se och på lerduvor.net.

Efter att prisutdelningen hade genomförts var det dags för undertecknad att tacka arrangörsklubben Nimrod som på ett förtjänstfullt sätt genomfört detta landslagstest. Efter detta presenterades de 24 landslagskyttar plus den 25.e skytten (Wild Card) som grenledaren och bitr. grenledare väljer ut. I år valdes en junior som den 25:e skytten. Ledarna ser att det finns potential i denna skytt och han har gjort fina resultat under året. Denna junior heter Leon Johnsson och tävlar för Gunnarsjö Jaktskytteklubb. Dessa 25 skyttar skulle nu representera Sverige i Danmark. Rankinglistor finns på skyttesport.indta.se.

Ett stort tack till Nimrod Jakt och SSF för en bra genomförd tävling. Jag tackar också bitr. grenledare Bertil Nilsson för hjälpen.