Jämt och spännande på de svenska veteranmästerskapen i skeet

Helgen den 17–18 juni arrangerades de svenska veteranmästerskapen samt landslagstest 3 i olympisk skeet. Det blev en jämn och spännande tävling med många bra resultat.

I denna tävling skjuter vi om medaljer i åldersklasserna 50+, 60+ och 70+ samt om prisbordet för landslagstesten i klasserna A, B och C. Det innebär att skyttarna från 50 år hamnar i två olika sorterade resultatlistor i en och samma tävling, både veteranklasserna och bokstavsklasserna. I klasserna A-C skjuts det final enligt reglementet medan veteranklasserna avgörs efter grundomgångens 125 skott.

Tävlingens första dag blev en varm utmaning för skyttarna. Värmland bjöd på temperatur strax över 30 gradersstrecket och det var svårt att hitta skugga ute på skjutbanorna. Trots värmen presterades många fina resultat denna dag och flertalet 25 serier trillade in i resultatlistan.

Andra tävlingsdagen bjöd på svalare väder med moln på himlen och framåt eftermiddagen och finalerna började det regna. När krutröken lade sig efter grundomgången stod det klart att det krävdes särskjutning om samtliga medaljer i 50+ klassen samt om bronsmedaljen i 60+ klassen.

I 70+ klassen stod Johnny Henriksson från Storfors som segrare med fina 111 träff. Silvermedaljen gick till Jan Sandberg också från Storfors. Medan Lennart Engström från Gullspång tog hand om bronsmedaljen.

Leif Fogelberg från Fagersta tog hem guldmedaljen i 60+ med 116 träff. Silvermedaljen gick till Berne Olsson från Landskrona-Saxtorp som fick ihop 114 träff. Och bronsmedaljen tog Per Svensson från Liatorp hand om efter en särskjutning mot Jan-Erik Nilsson från Trofé, de båda hade 112 träff.

Vi var tre skyttar i 50+ klassen som fick ihop 117 träff och behövde då säras i en särskjutning för att avgöra var medaljerna skulle hamna. Det var förutom undertecknad även Henrik Bengtsson från Oskarström samt Niklas Nilsson från Vetlanda. Henrik drog det längsta strået i särskjutningen och tog hem guldet medan undertecknad lyckades knipa silvermedaljen och Niklas fick ta hem bronsmedaljen.

Högsta resultat i grundomgången denna helg fick Mattias Lageson med sina 121 träffar. I A-klassens final fick han dock se sig slagen av tre andra skarpskyttar. Stefan Nilsson från Trelleborg satte nytt svenskt finalrekord med 59 träff av 60 möjliga och tog då hem segern. På andraplats hittade vi junioren David Jonsson från Forshaga som fick ihop 54 träffar. Det ska nämnas att David hade fina 120 träff i grundomgången. Isac Parkner från Vetlanda tog hand om tredjeplatsen med sina 43 träffar av 50 möjliga.

I B-klassens final var det undertecknad som tog hem segern med 52 träff. På andraplats hittade vi Niklas Nilsson, Vetlanda, med 49 träff. Och trea blev Johan Ros från Gislaved med 41 träff av 50. Även Felicia Ros på fjärdeplats i B-klassen är värd att nämna. Hon satte nytt svenskt damjuniorrekord i grundomgången med fina 116 träffar.

Henrik Lorentzon från Kristianstad tog hem C-klassen med sina 46 träff i finalen. Andraplatsen gick till hemmaskytten Henric Henrixon. Medan Ulla Samuelsson från Bredared tog hand om den tredje pallplatsen.

Denna helg var det flera skyttar som satte personliga rekord. Särskilt glad är jag att juniorerna visar sina framfötter. Förutom de jag har nämnt ovan sköt även några av de andra juniorerna fina resultat och det lovar gott inför framtiden.

Jag vill tacka Torsby Jaktskytteklubb för ett bra arrangemang och en trevlig helg.