Premieresultat i herrarnas match, norsk-svensk rysare för herrjuniorerna och Best over all shooter utsedd 2023.

Premieresultat och jämn kamp om bronset i herrmatchen

Dagens herrmatch började med fina 580 poäng i grundomgången av Isac Ahlqvist, Sverige. Resultatet ger dubbla premier och förväntningarna på ett andra guld stiger. I elimineringsfinalen tog Isac ledningen inledningsvis men Joonas Kallio från Finland var den som hade nerverna under kontroll och när det stod klart vilka som skulle få skjuta om guldet hade Joonas fått ihop 2,8 poäng mera än Isac. I guldfinalen var det ändå Isac som höll ihop bäst, vann fajten med 17-11 och tog sitt andra guld i årets Swedish Cup.

I kampen om bronset visade Per-Anders Lander, Sverige, att gammal är äldst och tog in den ledning som svenske Morgan Johansson Cropper skaffat sig i de första tre serierna. Efter fem serier var det lika mellan herrarna och då var det Per-Anders som lyckades bäst, avgjorde och vann bronset.

Norsk-svensk rysare i herrjuniorernas guldfinal

I herrjuniorernas guldfinal var det Sondre Risan Haltvik från Norge som mötte Christian Sternbrink från Sverige och det skulle bli en jämn kamp. Juniorherrarna turades om att ta ledningen och efter 12 skott stod det 12 lika. Då sätter Sondre en 10.5, tar ledningen och har matchskott. I det fjortonde skottet skjuter Sondre en 9.9 och Christian ser sin chans att utjämna men pressen blir för stark och han får in en 9.7. Sondre tar därmed guldmedaljen och Christian blir silvermedaljör. Bronset går till Emil Thomsson från Sverige.

Helsvenskt på pallen i damernas match

När det var dags för damernas final var det en revanschlysten Stina Lawner från Sverige som öppnade starkt i elimineringsfinalen och fick ihop fina 249,1 poäng före svenskan Michaela Janssons 245,3. En Stina med självförtroende öppnade sedan starkt i guldfinalen, höll ihop skyttet hela vägen och Michaela fick se sig besegrad med 17 mot 7. Segrarinnan från dag ett och två, svenska Vendela Sörensson, fick nöja sig med bronset trots fina 244,0 i elimineringsfinalen.

Damjuniorernas guldmatch blev en svensk-finsk uppgörelse

Jasmine Kranendonk från Sverige mötte finska Lumi Saikkonen i den sista finalen under årets Swedish Cup. Lumi öppnade starkt och efter sju skott ledde hon med 9-5. Jasmine tänkte dock inte ge sig, fick nerverna under kontroll och tog fem raka 2-poängare. Efter det kom Lumi aldrig ikapp och Jasmine vann med 17-13 och tog hem guldmedaljen. Bronset gick också till Finland genom Ella Hakala som höll undan för Emilia Faulkner från Storbritannien.

Best over all shooter och årets högsta resultat för veteranerna

När veteranerna gjorde upp sista dagen krävdes det lite mera. Årets högsta resultat i veteranklassen stod svenska damen Maria Prandl-Norggård för som sköt fina 558 poäng och tog guldet. Silvret gick till Börje Lundin, också från Sverige som med sina 553 poäng höll undan för dagens bronsmedaljör, Ingar Woll från Norge som vunnit guldet både dag ett och dag två. Ingars tre medaljer och jämna, höga resultat under årets Swedish Cup belönades. Det blev Ingar som blev Best over all shooter på pistol och fick ta med sig den nya luftpistol som Walter och Carl Olsson Shooting sports sponsrat med.


Besök Swedish Cup:s hemsida för att se alla resultat

Åsa Edvinsson 23-01-08