Börja skjuta?


Skytte är en av världens största individuella sporter, och tillsammans är vi över 75 miljoner aktiva. Det finns stora tävlingar som OS och VM, men också små som sker på klubbarnas hemmabanor där nybörjare och de som skjutit länge träffas och tävlar o tränar tillsammans.

Alla kan vara med
Skytte är en av de idrotter där alla kan tävla mot varandra på samma villkor - killar och tjejer, ung som gammal, funktionsnedsatt eller ej, elit mot motionär.

Gevär, pistol, lerduvor och viltmål har alla ett flertal olika tävlingsmoment med olika förutsättningar – nån är snabb med fem skott på fyra sekunder, andra skjuts på 300 meter, en del mål faller omkull och andra flyger åt olika håll.

Redan i tidig skolålder kan ungdomar börja med luftpistol- eller luftgevärsskytte, och någon övre åldersgräns för att delta finns inte. Och man kan börja skjuta långt efter att man varit ungdom.

Inom para-idrotten är de svenska skyttarna mycket framgångsrika. Det finns många föreningar som aktivt bedriver skytte för personer med olika funktionsnedsättningar, och ytterligare ett stort antal föreningar som har möjlighet att erbjuda personer med funktionsnedsättningar att prova på.

Våra grenar
Inom Svenska Skyttesportförbundet finns en stor mängd grenar som ger skyttarna olika utmaningar.
Det finns pistolskytte som skjuts på 10-, 25- och 50 meter.
Inom gevär skjuts bland annat kpist och gevär på avstånd mellan 10 och 600 meter.
Lerduveskyttet har olika grenar där duvorna kommer från olika håll, en och en eller i par.
I viltmål skjuter skytten mot rörliga mål på 10-, 50- eller 80 meter.

Några grenar är med i OS, något fler i VM och EM.
Alla grenar skjuts runt om i landet men i olika klubbar, och troligen finns det en nära dig.

Vill du veta mer om de olika grenarna, besök respektive sektions egna sida.

Att vara medlem
Oavsett vilken skyttegren du väljer att skjuta så är det viktigaste av allt att man tycker det är roligt. Att vara medlem i en skytteförening innebär mer än att bara skjuta. På schemat brukar även sociala aktiviteter finnas med, så som grillkvällar, föreningsfester, läger och mycket annat.

Vad kostar det?
Att ha skytte som fritidsaktivitet är relativt billigt. Medlemsavgift i någon av landets skyttesportföreningar kostar oftast mellan 150 - 750 kr/år, och oftast är den lägre avgiften för ungdomar/juniorer. Vad som ingår i avgiften varierar då vissa föreningar står för ammunition, tavlor och tävlingsavgifter medan andra subventionerar årsavgifterna.  Gevär, pistoler och övrig utrustning finns oftast att låna i föreningen. Först när man har bestämt sig för att satsa på skyttet är det aktuellt med egen utrustning.

 

Säkerhet
Eftersom vi använder oss av vapen som idrottsredskap är kravet på säkerhet hög, och alla som vistas på och kring en skjutning ansvarar för att den efterlevs. Därför har alla skytterörelser infört en standardiserad utbildning - Skyttekortet - för att öka kunskapen om säkerhet och beteende hos både ledare och skyttar. Kursen genomförs hos våra föreningar och är obligatorisk från 15-års ålder vid tävling utanför den egna klubben.

Som ny i en förening tränar man alltid tillsammans med andra och under uppsyn av ledare. Träningar och tävlingar genomförs med fasta rutiner för att alla ska känna sig trygga och för att vara säkra på att man följer säkerhetsbestämmelserna. I varje förening finns utbildade ledare som hjälper till att informera och sprida sin kunskap vidare.