Pistolskyttar belönades med stipendium på Skytteforum

I samband med årets Skytteforum tilldelades pistolskyttarna Helmer Nilsson och Amanda Persson varsitt stipendium från Ullmanska Släktföreningen. 

Helgen den 19-20 november arrangerades årets upplaga av Skytteforum, vilket glädjande nog kunde hållas ”live”. Totalt runt 70 personer medverkade från förbundet, kansliet, sektionerna samt distrikten och var med om två intensiva dagar med mycket information och grupparbeten där resultaten kommer att arbetas vidare av kansliet. Något som var väldigt bra var att arbetsgrupperna ändrades och blev nya efter varje halvdag eftersom man då fick chans att träffa fler samt att diskussionerna hela tiden hölls i gång.

På lördagskvällen delades ett stipendium ut till två, unga, lovande skyttar. Ullmanska Släktföreningen har ett skyttestipendium som delas ut årligen i Torsten Ullmans minne. Torsten Ullman var en svensk pistolskytt som föddes 1908. Under sin karriär erövrade han tre OS-medaljer, nio VM-guld och hela 52 SM-guld!! Torstens specialitet var fripistol. Torsten Ullman fick Svenska Dagbladets guldmedalj 1937. Torsten avled 1993 och till hans minne delas detta stipendium ut.

2021 fick Helmer Nilsson stipendiet för sina insatser som ung, lovande snabbpistolsskytt. Av olika anledningar gick det inte att dela ut priset på skytteforum 2021 så Helmer fick i stället sitt pris under helgens Skytteforum tillsammans med Amanda Persson, som valdes ut för 2022, för fantastiskt resultat som talangfull skytt inom Torstens Ullmans favoritgren – fripistol. 

Pistolsektionen intervjuade stipendiaterna och frågade:

  1. Vad betyder stipendiet för dig?
  2. Hur ser du på din framtid som skytt?

 

Helmer Nilsson, 18 år, svarade:

  1. Det betyder att jag gör något rätt, att det jag håller på med är åt rätt håll, dvs min satsning mot en framtid som Sveriges OS-skytt. Jag får en bekräftelse på att jag gör rätt samt att min träning har gett effekt. 
  2. Jag satsar mot OS och jag försöker hålla i gång för att jag komma med i Sveriges herrlandslag, vilket är första steget för att komma vidare till att vara en möjlig kandidat till framtida OS-arrangemang.

 

Amanda Persson, 18 år, svarade:

  1. Det ger mer motivation till att träna – sedan behöver jag köpa en ny luftpistol.
  2. Jag satsar mot OS, det är huvudmålet. Mitt nästa delmål är att kvalificera mig till EM i Tallinn i luftpistol 10 meter. Ett annat viktigt mål jag har är att komma vidare till toppgruppen där jag får fler möjligheter med träning och tävlingar vilket möjliggör min resa till mitt stora framtidsmål som OS-kandidat. 

 

Vi på Pistolsektionen ser med stor hoppfullhet framtiden an och tackar Helmer och Amanda. Deras framgångar och satsningar inspirerar fler unga att fortsätta med sportpistol eller börja med det. Vi önskar dem stort lycka till i deras utveckling mot en framtid som – OS-skyttar. 

Pistolsektionen vill samtidigt passa på att framföra vårt stora tack till Ullmanska släktföreningen för viljan att stötta våra framgångsrika talanger och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete.

Richard Gardt 22-12-01