EYLCH avgörs i Rottne

Under veckoslutet avgörs ”European Youth League Championship – North Regional Round” som är en lagtävling mellan juniorlag upp till 18 år i Rottne norr om Växjö.

Bildtext: Det svenska gevärslaget (fr v): Moa Hallberg, coachen Patrik Hjortskull, Evelina Neumann, Jesper Johansson och Anton Salomonsson.

Kvalresultat på internationella tävlingar (ISSF-skyttet) och för blågul del via Swedish Cup leder fram till tre regionala finaler i Europa. Västra finalen har avgjorts i Mollet del Valles i Spanien och Östra finalen i Novi Sad, Serbien, innan det nu är dags för den Norra finalen förlagd till Sörabyhallen i Rottne. De bästa lagen i regionerna kvalificerar sig vidare till Europafinalen i Tallinn, Estland, i september månad.

I den norra deltävlingen mönstrades fem lag vardera i luftgevär respektive luftpistol.

På gevärssidan de fyra nordiska länderna – Sverige, Norge, Finland och Danmark samt Estland.

På pistolsidan Sverige och Norge samt alla de tre baltstaterna Estland, Lettland och Litauen.

Tuff start mot Norge…

Flera av lagen ankom redan på kristi himmelfärds dag och på fredagsförmiddagen var det dags för bland annat matchlottning och träning, innan det på eftermiddag/kväll var dags för de första matcherna.

Varje lag består av fyra skyttar, två tjejer och två killar, där lagledaren får ranka skyttarna 1-4 inför respektive match. Ettorna möter varandra och tvåorna varandra osv. I varje match skjuts tre stycken tioskottsmatcher och i vardera av dessa kan skyttarna plocka 2,1,0 matchpoäng till totalresultatet.

Det svenska gevärslaget bestående av Jesper Johansson, Evelina Neumann Szilagy, Anton Salomonsson och Moa Hallberg dök på svårast möjliga motstånd i form av Norge i första matchen.

En olycklig start med 0-8 över de första tio skotten gav en alltför stor uppförsbacke för de blågula, som ändå inte gav upp. Siffrorna putsades till 14-10 i norsk favör över omgång två och tre. Parallellt körde Danmark över Estland med 20-4.

I dagens andra skjutlag var det två pistolmatcher och en gevärsmatch, där Finland besegrade Norge med 14-10.

…vilket Estland fick lida för

Fredagskvällen avslutades med att Estland fick sota för nederlaget mot Norge. Sverige-Estland slutade nämligen hela 22-2. Parallellt vann Finland över Danmark med 13-11. Därmed är det vårt östra grannland som har bästa slagläget med två vinster inför lördagens matcher.

På pistolsidan inledde Sverige starkt med seger 18-6 över Norge innan det blev fall med 11-13 mot Estland. Här är det Lettland som har bästa slagläge med två segrar inför lördagen.

Lördagens första matcher drar igång kl 09.20 och på eftermiddagen vet vi vilka länder som kompletterar startfältet i Tallinn i september.

Text och bild: Mikael Svensson

Ytterligare bilder på Gevärssektionens facebook.

Mikael Svensson 23-05-19