Hoppa till sidans innehåll

Stefan Nilsson om sjätteplatsen på OS

14 AUG 2016 20:12
Trots press i sista serien säkrade Stefan Nilsson en direktplats i semifinalen på OS-skeeten. Väl där smet någon bom för mycket in för att han skulle ha chans på medalj - men en fin sjätteplats blev det. Så här säger han om sin insats i Rio.
  • Skapad: 14 AUG 2016 20:12

Det är dagen efter OS-finalen i skeet i Rio de Janeiro och Stefan Nilsson spelar pingis mot Marcus Svensson när vi får tag i honom för att prata OS-skeet.

Hur är dina känslor i dag?
- Klart att jag är lite besviken över att jag inte kunde vara med och skjuta om medalj, men att skjuta OS-final är ju inte fy skam det.

Hur, sett till din karriär, rankar du den här sjätteplatsen på OS som det nu blev?
- Det är klart att det måste rankas som det största eftersom en OS-final är det största man kan vara med om i sport. Så även om det inte blev medalj får jag ranka det som det största.

Vad säger du om din grundomgång, där du sköt 122 träff?
- Första dagen var perfekt ju, men fjärdeserien på morgonen tappade jag två duvor. Varför vet jag inte, för jag tyckte att jag hade bra koll. Förstod sedan att jag behövde skjuta 25 i sista serien för att ha direkt chans på final. Men det brukar vara så att vi levererar om vi har kniven mot strupen, och det lyckades. Det var skönt att slippa särskjutning och gå direkt till final.

Och sedan blev det semifinal och två ganska tidiga bommar…
- Ja, jag bommade en på trean där jag var lite för het, sådant som kan hända. Sedan blev det på omvända dubblén på fyran där flisor från tornduvan krockade med duva nummer två, så det blev ny dubblé och jag bommade där. Jag kom av mig lite i rytmen. Sedan ska man klara av det ändå, men det är klart att det blir lite skillnad, för man kommer av sig i sin rytm och rutin. Det var lite oturligt såklart men det är sådant som händer. Sedan slutade jag med perfekta dubbléer.

Och det blev särskjutning om en plats i bronsmatchen, som Alrashidi vann. Berätta om den.
- Jag säkrade förstaduvan, som jag bommat i semin, för mycket och bommade andraduvan i stället.

Hur var känslorna där och då?
- Jag var förbannad och besviken såklart för man skjuter inte OS-final så ofta, så när man kommer dit vill man utnyttja situationen så bra som möjligt. Men ingen medalj och jag var besviken direkt, men att vara med i OS-final får man anse som bra ändå.


Stefan Nilsson och Marcus Svensson stöttar varandra på OS-banan. Förbundskapten Christer Svensson till vänster. Foto: Jack Mikrut/SOK.

Ja och ni var ju två svenskar i final, och det blev silver till Marcus. Vad säger du om att ni faktiskt tog er till final båda två?
- Det var gött ju. Det är ju fantastiskt att vi kan vara två svenskar i en OS-final, och som jag sa i intervjuer i går – att vi hade tagit två medaljer hade kanske varit för mycket begärt. Och att Marcus tog silver är bara glädje.

OS 2016 har länge varit stora målet, men om vi redan nu ska titta framåt – hur ser du på framtiden?
- Det är svårt att säga något om det nu. Man är ju rätt slutkörd både mentalt och i kroppen, det har varit en lång säsong och mycket resor, så man vill bara hem och vila. Och sedan bara se framåt emot nästa säsong och se över förutsättningarna med familj och jobb. Men det är klart, nu när jag inte fick en medalj här är det klart att det hägrar att satsa mot ett OS till för att få den möjligheten. Men det får vi se…

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
SE-100 61 Stockholm
Sweden
Telefon: +46-8-699 63 70
E-mail This is a mailto link

----------------------------------

Postadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link