Hoppa till sidans innehåll
Foto: SOK På gårdagens träning var det både fint väder och smärtfritt för Håkan Dahlby. I dag på tävlingen var det omvända förhållanden.

Otursförföljd Dahlby 18:e man på OS i Rio

10 AUG 2016 20:57
Tandinflammation. Njurstensanfall. Kraftiga vindar. Håkan Dahlby hade inte turen med sig i jakten på att kunna försvara sitt OS-silver i dubbeltrap från i London. I stället blev han olycklig 18:e man i onsdagens tävling i Rio de Janeiro.
  • Skapad: 10 AUG 2016 20:57

OS i Rio de Janeiro är i full gång och i dag väntade den femte tävlingsdagen med skytte på programmet. Däribland dubbeltrap med regerande olympiske silvermedaljören Håkan Dahlby i startfältet. En tävling han givetvis sett fram emot med tillförsikt. Men det här var inte Dahlbys tävling, och motgångarna mötte honom redan när han kom till Rio för drygt en vecka sedan.

Bland det första som hände var att han drabbades av en tandinflammation som störde i träningen. Natten till i dag, tävlingsdagen, vaknade han med kraftig värk i ryggen som diagnosticerades till troligt njurstensanfall. Efter en natt med dålig sömn väntade ändå oundvikligen tävling, som Dahlby fick genomföra med smärtstillande. Men det tog inte udden av smärtorna.
- För många år sedan sköt jag ett VM i Zagreb med blindtarmsinflammation, men den smärtan var inget mot detta. När man ska försöka lyfta bössan har du smärta i ryggen. Och så får du ont när du ändrar kroppen, och så får du rekyl som ger ännu smärta. Och så en gång till. Kombinationen är inte det bästa när du ska försöka göra en optimal prestation. Och i går sköt jag väldigt bra. Så det här hade jag inte räknat med att det skulle bli så här, nu när jag äntligen blivit fri från min tandvärk. Viss smärta kan man stänga av men inte denna typ och så mycket av den, säger Dahlby.

- Detta var den värsta tävling jag någonsin skjutit, tillägger han.

Till råga på allt visade sig vädergudarna inte heller vara på sitt bästa humör denna dag, utan de bjöd på kraftiga vindar.
- Vädret på banorna visade sig också ifrån sin sämsta sida, med mycket blåst, men väder och vind spelar mindre roll om man är frisk och smärtfri, säger Håkan.

Dahlby kämpade på så gott han kunde, men utan att komma upp i de resultat han visat på årets världscuptävlingar. Han började med 26 träff av 30 i första serien, följde upp med dubbla 24:or och 25 i näst sista. Efter det var finalchanserna definitivt borta och i en betydelselös sistaserie blev det 22 av 30 träff för Dahlby. Totalt 121 var 14 träff ifrån särskjutning om en plats i final, och han slutade nu i stället på 18:e plats.
- Synd att det blev då här, då jag sköt bra på genrepet i går, summerar Dahlby det hela.

Förbundskapten Christer Svensson summerar tävlingen för svensk del:
- Nu har det hunnit sjunka in och det var ju inte bra. Varken jag eller Håkan är ju belåtna med dagen. Osis med förberedelserna att han skulle bli dålig i natt och att han inte kunde sova i natt, för man måste vara utvilad och vaken. Sedan var det kanske inte bara var det som allt hängde på, men det är inget bra resultat han gör, säger han.

Hur mycket har alla omständigheter påverkat?
- Man kan bryta ner resultatet i smådelar och analysera var och en av delarna, men det var nog mycket som påverkade. Tandvärken har hämmat honom på träningen i veckan, men i går sköt han riktigt bra. Därför förvånade det oss båda, tror jag, att han inte fick till det alls i dag. Vi kunde inte kräva finalplats, men han borde kunnat vara i närheten kanske. Det är tråkigt så klart att det blev så här, säger Svensson.


Dahlby på träning dagarna innan dagens tävling. Foto: SOK

Och om än Svensson är besviken, är det inget motför vad Dahlby är.
- Jag är naturligtvis jättebesviken. Man lägger ner all sin vakna tid och pengar på ett mål och man har en tro att man kan nå det igen, och så går det inte för att saker ställer till det. Det hade jag inte räknat med. Så det är klart att jag är jättebesviken, det säger sig själv, säger han.

Hur går du vidare härifrån?
- Jag vill bara få bort smärtan för det första, och sedan får man åka hem och… Tja, jag är oerhört ledsen och besviken över att det skulle bli så här, säger han med sorg i rösten. Om det här är slutet, så är det synd om det slutar på det här viset. Usch ja, fy vad tråkigt.

Aldeehani olympisk mästare
Tre skyttar på 135 träff efter grundomgången fick skjuta särskjutning om den sista platsen i final. Bästa grundomgångsresultat hade Andreas Loew, Tyskland, och James Willett, Australien, på 140 träff vardera. Dessa två var dock de första att åka ut i semifinal. Därifrån till bronsmatch tog sig Steven Scott och Tim Kneale, så bronsmatchen blev en Storbritannisk uppgörelse som Scott tog hem. Till guldmatch tog sig Fehaid Aldeehani, från Kuwait men som tävlar under den olympiska flaggan här i Rio, och italienaren Marco Innocenti. Aldeehani, bronsmedaljör i London 2012, blev ny olympisk mästare efter att ha besegrat italienaren med 26 mot 24 träff.

Skeet på fredag-lördag
OS-skyttet går vidare och på fredag och lördag tävlar de andra två svenska skyttarna, Marcus Svensson och Stefan Nilsson i herrarnas skeet.

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
SE-100 61 Stockholm
Sweden
Telefon: +46-8-699 63 70
E-mail This is a mailto link

----------------------------------

Postadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link