Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jack Mikrut/SOK 2016 års OS-silvermedaljör i herrarnas skeet är svensk och heter Marcus Svensson!

Marcus Svensson OS-silvermedaljör i Rio!

13 AUG 2016 21:20
I dag kom Sveriges femte medalj på de olympiska spelen i Rio de Janeiro och det var i form av ett svenskt skyttesilver! Detta efter att två svenskar kommit till final och efter att Marcus Svensson kunnat bärga silvret!
  • Skapad: 13 AUG 2016 21:20

Marcus Svensson. Så heter den nye OS-silvermedaljören i herrarnas skeet. Det stod klart efter ett nervpirrande drama som avgjordes i det absolut sista skottet denna lördagkväll.

Som vi rapporterat om tidigare i dag (läs här) gick såväl Marcus Svensson och Stefan Nilsson direkt till final i OS-skeeten från grundomgången, Svensson med ett av grundomgångens två bästa resultat - 123. Första gången någonsin som de två 26-åringarna gick till final i en internationell tävling samtidigt. En historisk bedrift. Hör i klippet nedan vad förbundskapten Christer Svensson sa efter att finalplatserna var klara:Väl i final (semifinal) ställdes de sex skyttarna inför 16 duvor vardera, varefter de två bästa får skjuta guldmatch, de två i mitten får skjuta bronsmatch och femman och sexan slås ut. Här var Svensson lika stabil somi grundomgången och han satte alla sina 16 duvor, även om han till Radiosporten säger sig ha haft någon snedträff. När alla skyttar skjutit sina 16 duvor var det bara Svensson och italienaren Gabriele Rossetti som skjutit fullt. Det innebar att en plats i guldmatchen var klar och att en medalj var säkrad.

I guldmatchen visade båda två fortsatt fint skytte. Rossetti var den som sköt först av de två och han gjorde inga missar. Svensson sköt efter och visste att han behövde träffa också. Och det gjorde han ända till den allra sista duvan när en bom smet in.
- Jag blev lite för taggad kanske. Släppte anlägget lite och sköt rakt över den. Ville väl lite för mycket, säger Marcus Svensson till Viasat efter guldmatchen.

Det blev därmed guld till italienaren, och ett fint silver till Marcus Svensson. Och trots att guldet rann genom fingrarna på Svensson så känner han sig som en vinnare:
- Jag är jätteglad, jag har ju vunnit ett silver. Jag ville ju gärna ha guldet och jag visste att jag kunde ta det, men jag är jätteglad!, säger han till Viasat.

Se hela Viasats silverintervju via denna länk.
Lyssna på Radiosportens intervju med Marcus efter silvret här:


Stefan sexa
Även Stefan Nilsson kom ju till final, men han fick en tuff start. Det blev en bom redan i den tredje duvan och det blev ytterligare en i åttonde. Där hade Nilsson otur eftersom bommen kom i andra försöket på dubblén, som han fick skjuta om eftersom det blivit en duvkrock i första försöket. Något som kan ha påverkat. Med två bommar av 16 var guldmatchchanserna borta, men hopp om bronsmatch dök upp när det efter full runda var ytterligare två skyttar som också hade 14 träff. De tre fick särskjuta om en plats i bronsmatch, en särskjutning som Abdullah Alrashidi, vann efter fyra duvor. Nilsson blev därmed sexa. En fin sjätteplats som tillsammans med Svenssons silver visar vilken stark skeetnation Sverige är!

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
SE-100 61 Stockholm
Sweden
Telefon: +46-8-699 63 70
E-mail This is a mailto link

----------------------------------

Postadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link