Hoppa till sidans innehåll
Foto: Arkiv Marcus Svensson och Stefan Nilsson är båda kvalificerade att skjuta (semi-)final i skeet på OS i Rio de Janeiro.

Dubbelt svenskt i OS-finalen i skeet!

13 AUG 2016 17:13
De svenska lerduveskyttarna Stefan Nilsson och Marcus Svensson är klara för final (semifinal) i skeet på OS i Rio de Janeiro! Finalen väntar klockan 19.55 i afton och enligt Viasat ska den sändas i TV3.
  • Skapad: 13 AUG 2016 17:13

Det blir dubbelt svenskt i herrarnas skeetfinal på OS i Rio de Janeiro! Såväl Marcus Svensson som Stefan Nilsson var bland de sex som kvalificerade sig dit.

Redan efter gårdagens inledande tre av fem serier i grundomgången låg svenskarna bra till. Svensson var i ensam ledning då han träffat 75 av 75 duvor, och Nilsson var delad tvåa på 74 träff. I dag väntade de två avslutande serierna och "hårt arbete krävdes även i dag" konstaterade förbundskapten Christer Svensson, då "många hungriga vargar jagade strax efter".

Och svenskarna gjorde det arbete som krävdes och höll undan för de jagande "vargarna". Stefan Nilsson var först ut av de två, men han gjorde det lite väl spännande till en början. Med 23 träff i dagens första serie, den fjärde totalt, krävdes det att han sköt fullt i sista serien för att ha chans att gå direkt till final utan särskjutning. Men, Nilsson var säkerheten själv och satte alla sina 25 duvor som behövdes. Med 122 träff blev han direkt konstaterat klar för final, trots att alla inte skjutit färdigt, då det inte fanns sex skyttar som kunde skjuta ett bättre resultat.

Marcus Svensson tappade en duva i sin första serie och hade råd att tappa två duvor i sista serien och ändå gå direkt till final. Han gjorde det bättre än så. Det blev återigen en 24-serie för honom och han stannade totalt på fina 123 träff av 125. Tillsammans med Abdullah Alrashidi, som tävlar under den olympiska fanan, var det grundomgångens bästa resultat.

Förutom svenskarna och Alrashidi gick Mikola Milchev, Ukraina, direkt till final med sina 122 träff. Fem skyttar på 121 träff får skjuta särskjutning om resterande två platser i finalen och det blev danske Jesper Hansen och italienaren Gabriele Rossetti som vann särskjutningen.

Nilsson och Svensson har varit aktiva tillsammans i mer än halva livet och skjutit i seniorlandslaget i många år redan. Trots detta har de aldrig varit i en internationell final samtidigt. Förrän nu.

Om finalen
Klockan 20.00 i dag lördag 13 augusti startar så finalskyttet i herrarnas skeet, där alltså två av sex deltagare är svenskar.

Sändande TV-bolag Viasat meddelar att finalen kommer att sändas i TV3 med start klockan 19.55. Finalrapportering sker också hos Radiosporten i Sveriges Radio P4.

Om skyttarna
Läs om Marcus Svensson här.

Läs om Stefan Nilsson här.

Mer information om skyttet på OS kan du läsa via denna sida.

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
SE-100 61 Stockholm
Sweden
Telefon: +46-8-699 63 70
E-mail This is a mailto link

----------------------------------

Postadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link