Hoppa till sidans innehåll

Svensson dagen efter OS-silvret i skeet

14 AUG 2016 20:26
Besviken över ett missat guld i några minuter. Sedan insåg Marcus Svensson att han vunnit ett OS-silver i skeet. Och det är en glad medaljör, även dagen efter. Så här säger han om tävlingen och OS-medaljen.
  • Skapad: 14 AUG 2016 20:26

Sömn, Radiosportenintervju, pingismatch mot Stefan Nilsson, silvertårta och hemfärd - det är mycket som är på gång är vi får tag i gårdagens silvermedaljör i OS-skeeten. Marcus Svensson är en glad silverskytt som här berättar om tävlingen.

Hur känns
det?
- Det känns bra. Hur jäkla bra som helst.

Har det sjunkit in nu, det faktum att du faktiskt är OS-silvermedaljör?
- Det förstod jag väl i går kväll, men just där och då var det inte så lätt att fatta.

Hur har känslan varit genom tävlingen?

- Jättebra. Jag har skjutit bra hela tävlingen och varit i bra form på träningen och i tävlingen. Så känslan har varit riktigt bra.

Och du verkar gilla banan, där du vann för-OS i april. Hur stor betydelse har banan?
- Jag tycker gott om banan, men om man är i bra form så kvittar det. Men det är bra med bra förutsättningar.

Hur har dygnet varit sedan medaljen var säkrad?
-
Det har varit bra. Mycket TV, media, käka med Stefan och Christer på restaurang och sedan hem och sova. Och nu packa och åka hem.

Jag förstår att du varit populär hos media…
- Ja det har varit mycket uppmärksamhet, så det är skoj. Men det har gått bra. Man är så inne i skyttet och har bra flyt där, så efter hänger man bara med.

Har det varit översvallande det här med att ta ett silver?
- Ja, det har det varit. Först var det besvikelse första tiden att jag inte fick guldet, för jag trodde inte att jag skulle bomma den sista duvan. Men det tog bara några minuter innan jag insett att jag vunnit silvret och det var jädrigt skönt, en jättehärlig känsla.För att fokusera på skyttet – berätta om din grundomgång?
- Jag kan inte vara annat än jättenöjd. Att ha 75 första dagen var riktigt skönt. Alltid skönt att börja med 25 så att man har något att gå på, så 75 var riktigt bra. Och 123 totalt är riktigt bra, och olympiskt rekord med, så det är jätteskoj.

Det blev ju en bom i fjärde serien. Kändes det ändå lugnt inför sista, och som att finalplats var säker?
- Tankarna gick ju fram och tillbaka, men jag var ju i bra form så det var ju ändå rätt lugnt även om jag bommat en i fjärde. Sedan blev det en bom till i sista och det är klart att nerverna kommer. Men det var lite skillnad också, för vi är sällan i topp utan oftast de som jagar för att komma ikapp. Så det var en annorlunda känsla igår, och lätt att tänka att det är lugnt och det här fixar jag, vilket är farligt det med. Men häftig känsla att leda.

Och vad säger du om semifinalrundan?
- Den var bra, riktigt bra och jag hade full koll på allting. Inga konstigheter. Riktigt skönt att skjuta 16 där, då var målet nått. Jag trodde att fler skulle skjuta 16 i den serien men det var det inte så det var gött att vara klar för guldfinal. Då visste man att medaljen var säkrad i alla fall.

Hann du reflektera mycket kring att du hade en medalj när du väntade på att få skjuta guldmatchen?
- Det var ju svårt att undvika och så jäkla skönt att gå in och veta det. Men jag kopplade bort det rätt bra. Mentalt tänkte jag ju bara framåt. Skulle ju vinna alltihopa, det var ju huvudsaken. Hade ju kunnat bli den första som vunnit både för-OS och OS, men det blev jag inte…

I intervjuer från igår kunde vi höra att du menade att det var slarv på sista duvan som gjorde att du bommade den, till följd av slappt anlägg. Står du fast vid det eller har du analysera och hittat någon annan förklaring till bommen?
- Nej, faktiskt inte. Det var så jäkla dumt så det är inte sant. Varför är en bra fråga. Kan vara nerver eller att man tänkte att det är färdigt eller ville gå vidare, kan vara många faktorer, men slarvigt var det i alla fall.

Att lyckas på OS 2016 har ju sedan lång tid tillbaka varit ett uttalat mål. Om du jämför nu hur det gick med hur drömmen innan sett ut, hur var det?
- Det är riktigt skönt. Det var ju detta som har varit målet hela tiden. Vi har varit med i satsning för att komma i topp i Rio och det är jag mest nöjd - över att vi lyckats just i den här tävlingen och att båda är i final.Ja, både du och Stefan gick till final. Vad säger du om det?
- Jävligt roligt och stort som fan. Det är inte många andra nationer som har två i samma final och det bevisar ju bara hur jädra bra vi är egentligen.

I en annan artikel från gårdagen stod att läsa att du nu hotade att sluta… Är det så eller hur ser du på framtiden?
- Haha, nej, det är inte så jag menar utan jag menade att jag inte var i  planeringstadiet för framtiden i går. Sluta gör jag ju inte, men hur det kommer att se ut framöver får vi diskutera med familj och allihopa.

Men är OS 2020 någorlunda lockande?
- Visst är det det. Det är det som är så jäkla dumt, att det är så lockade!Slutligen, beskriv medaljen från detta OS?
- Den är silvrig, rund och lite mindre än en lerduva. Fin? Absolut.

Svenska Skyttesportförbundet gratulerar Marcus Svensson å det varmaste till OS-silvret!

Foto: Jack Mikrut/SOK

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
SE-100 61 Stockholm
Sweden
Telefon: +46-8-699 63 70
E-mail This is a mailto link

----------------------------------

Postadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link