Hoppa till sidans innehåll

Svenska Skyttesportförbundets tränar- och ledarstruktur


Svenska Skyttesportförbundets tränar- och ledarstruktur innehåller följande nivåer:

  • Biträdande föreningstränare
  • Föreningstränare
  • Föreningsledare
  • Breddtränare
  • Landslagsledare
  • Elittränare
  • C-tränare
  • B-tränare
  • A-tränare

tränar och ledarstruktur

 

Här följer nu en beskrivning av de olika nivåerna och utbildningsplanen för dessa:

För personer som vill ta steget och bli tränare finns en utbildning för biträdande föreningstränare. Den består av ett block som är gemensamt för samtliga grenar och ett block som är specifikt för den gren som deltagaren avser att verka inom. För att få ut så mycket som möjligt av det gemensamma utbildningsblocket bör deltagarna vara från olika grenar.

När den biträdande föreningstränaren blivit lite varm i kläderna är det dags att gå föreningstränarutbildningen. Denna är uppbyggd i sex block på fyra timmar vardera. Två av blocken är gemensamma och innehåller ämnen som träningsplanering, fysträning, ledarskap/pedagogik och mental träning. Ett av de fyra grenspecifika blocken innefattar utrustning och regler och de resterande tre blocken handlar om skjutteknik. Man väljer själva hur många block man vill gå, men för att kunna få statusen föreningstränare ska båda de gemensamma blocken, ett valfritt block om skjutteknik samt det grenspecifika blocket om utrustning och regler genomföras.

För att bli föreningsledare går man utbildningen Plattformen. Den är svensk idrotts grundläggande tränar-/ledarutbildning, som hålls av SISU Idrottsutbildarna och du kan gå den oavsett tidigare kunskaper. För att läsa mer om utbildningen och anmäla dig klickar du här.

För personer som vill verka som tränare utanför den egna föreningen finns det en breddtränarutbildning som är totalt 20 timmar. Breddtränarnas uppdrag är att genomföra utbildningar på föreningsnivå.

Landslagsledare ska i första hand ha en grundläggande ledarutbildning anpassad för att hantera vuxna. Detta fås genom att genomföra Plattformen – vuxna och grundtränarutbildning (GTU) steg 3 (även denna genomförs i SISU Idrottsutbidlarnas regi). Ladslagsledarens uppdrag är att genomföra landslagsuppdrag enligt styrelse, sportchef eller sektions bestämmande.

Elittränarna går en 20 timmar lång utbildning och deras uppdrag är att genomföra kurser för breddtränare samt att genomföra samlingar för satsande skyttar. Elittränarna verkar som ledare/tränare vid landskamper, för juniorlandslag och för utvecklingslag.

För personer med officiella uppdrag på landslagsnivå eller liknande kommer vi att använda oss av de utbildningar som internationella organisationer som ISSF eller motsvarande genomför. Dessa tränare kommer att benämnas A, B- respektive C-tränare beroende på vilken nivå tränaren verkar, där tränare på A-nivån är till exempel förbundskaptener.

 

Vi har fyra sakområden som återkommer genom hela utbildningsplanen och dessa är:

  Ledarskap

  Träningslära

  Organisation/Regler

  Grenspecifikt

 

Här nedan ser ni utbildningsplanen för föreningsnivån.

 SvSF utbildninagr föreningsnivå

 För att se utbildningsplanen som en större bild i pdf-format klicka här.

Uppdaterad: 26 APR 2018 15:14 Skribent: Cecilia Augustsson Edstam

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin 


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOPBingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link