Hoppa till sidans innehåll

Vanliga frågor om skyttekortet


Här ger vi svar på några vanliga frågor om Svenska Skyttesportförbundets skyttekort.


Varför måste man inneha ett skyttekort för att kunna lösa tävlingslicens?

  • För att säkerhetsställa att man kan följa de lagar, förordningar och regler som gäller på träning och tävling på egen eller annans skjutbana. Våra Säkerhetsbestämmelser kräver detta.
  • Skyttekortet är ett sätt att visa för tredje person, myndigheter och övriga att ”mitt skytte är ett ansvarsfullt skytte”. Det är Skyttesportförbundets sätt att visa att vi tar ansvar för vår verksamhet.
  • Skyttekortet tar upp organisationsmässiga frågor som bara gäller just Skyttesportförbundet, och som är bra att känna till när man är aktiv i just vår organisation.
  • Det är viktigt att skytten kan följa de kommandona som är givna och göra rätt åtgärder. Det är det som testas praktiskt.

Varför godkänns inte jägarexamen som skyttekort?

  • Jägarexamen tar inte upp de bestämmelser som råder inom Svenska Skyttesportförbundet. Som jämförelse: ett körkort för automatväxlad bil gäller inte för manuellt växlad bil.
  • Inom Jägarorganisationerna är vapen och ammunition framtagna för jakt, inom SvSF används vapnen för målskjutning. Det är inte samma sak. Bara ett fåtal vapen är licensberättigade för både jakt- och målskjutning. Att skapa undantag för dessa skapar omöjlig administration.
  • Men observera. I viltmål och lerduva behöver man inte göra det praktiska provet för skyttekortet om man redan har jägarexamen, utan endast det teoretiska. Så jägarexamen hjälper ändå.

Varför godkänns Pistolskytteförbundets skyttekort för pistol då inte jägarexamen räknas för viltmål och lerduva?

  • Det beror på att organisationernas verksamhet är påfallande lik varandra, att de flesta föreningarna och medlemmarna är dubbelregistrerade och att ett samarbetsavtal mellan SvSF och Pistolskytteförbundet finns.

"Men om det är så viktigt med skyttekortet, varför är det då så lätt?”

  • Att somliga tycker att det är lätt tyder på att det här inte är några konstigheter, att den grundläggande utbildningen som bedrivs i föreningarna fungerar. Den ska ge ett säkert vapenhanterande och ett säkert skytte. Och tycker man att det är lätt är det ett bra bevis på att man tar ansvar för sitt skytte.

Hur hittar jag en examinator för skyttekortet?

  • Kontakta ditt distrikt eller se lista längst ner på denna sida för att hitta en examinator. Det är distriktens ansvar att utse skyttekortsexaminatorer och fler examinatorer är välkomna. Anmäl eventuellt intresse till ditt distrikt.
Uppdaterad: 13 OKT 2017 13:38
Epost: This is a mailto link

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WEBBSHOPSAMARBETSPARTNERS

 Norma Logo www
SponsorerVÅRA SOCIALA MEDIER

FB Youtube Insta logos

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link