Hoppa till sidans innehåll

Skyttekort


Skyttekortet är en grundläggande skytteutbildning för medlemmar i Svenska Skyttesportförbundet och den är obligatorisk för att kunna köpa tävlingslicens och delta i tävlingar, där två eller flera föreningar deltar.
Genom att skyttar går Skyttekortsutbildningen kan SvSF visa myndigheter att vi har utbildade skyttar och därigenom ge tyngd åt det faktum att våra medlemmar kan beviljas vapenlicens.

Kravet på skyttekort gäller från och med det år man fyller 15 år och från 13 år för deltagande i RM och SM. Skyttekortsprovet får avläggas från och med det år man fyller 13 år.

För att ta Skyttekortet måste skytten vara medlem i en förening som tillhör Svenska Skyttesportförbundet och finnas med i föreningens medlemsregister i IdrottOnline.

Skyttekort kan tas i grenarna: Field Target, Gevär, Kpist, Lerduva, Pistol och Viltmål.

Skyttekortsutbildningarna är utformade utifrån Svenska Skyttesportsförbundets reglemente och vapenpolicy, därför gäller endast de skjutställningar och vapen som är godkända enligt respektive sektions reglemente.

OBS! Föreningen kan även ha lokala säkerhetsföreskrifter, kontakta din förening för mer information.

Det är möjligt att gå Skyttekortsutbildningarna antingen digitalt i Utbildningsportalen på nätet eller tillsammans med en examinator i pappersformat. Beroende på hur man väljer att gå Skyttekortsutbildningen skiljer de sig något.

Skyttekortsutbildning via Utbildningsportalen

 • Kräver att man finns inskriven i föreningens medlemsregister (IdrottOnline) med fullständigt personnummer, då tilldelas man ett IID-numret (IdrottsID) som måste anges vid registreringen av kontot i Utbildningsportalen.
 • Uppdaterat material med mer fokus på säkerheten.
 • Enbart en teoretisk utbildning, krävs inget praktiskt prov med en examinator.
  OBS! För Pistolskyttekortet krävs fortfarande ett praktiskt kompetensprov med examinator (se prestationskraven under "Vanliga frågor om skyttekortet").
  Skytten kan välja på att göra teoretiska delen digitalt eller i pappersformat med en examinator.
 • Fler frågor och krav på  alla rätt för att bli godkänd.
  Skulle man svara fel på någon fråga får man göra nya försök, men då kan nya frågor slumpas fram.
 • Digitala Skyttekortsutbildningen är kostnadsfri, provavgiften om 50 kr är borttagen.
  Om skytten önskar få ett fysiskt kort kvarstår kostnaden på 50 kr.

Mer information om SvSF:s Utbildningsportal.

Utbildningsportalen hittas på: utbildning.skyttesport.se

 

Skyttekortsutbildning tillsammans med en examinator

Utbildningar som görs tillsammans med en examinator kan med fördel genomföras som studiecirkel och anordnas av föreningen i samarbete med SISU Idrottsutbildarna. Möjligheten finns även att genomföra utbildningen i kursform.

Utbildningsmaterialet hittas under ”Försäljningsmaterial” här på hemsidan.

Via Utbildningsportalen består Skyttekortsutbildningen av fler frågor där det krävs alla rätt samt med större tyngd på säkerheten jämfört med pappersprovet som skrivs tillsammans med en examinator.

 

Fysiskt Skyttekort

Om man önskar få ett fysiskt Skyttekort hemskickat efter utbildningen kostar detta 50 kr.

Betalningen för fysiskt Skyttekort kan göras antingen med Swish eller via Bankgiro:

 • Swish: 123 070 20 68, ange ditt IID-nummer eller personnummer samt ”fysiskt kort”.
 • Bankgiro: Bankgironummer 834-7718. Ange ditt IID-nummer eller personnummer samt ”fysiskt kort” så skickas det hem till dig

 

Utfärdande av Skyttekortet

För att Skyttekortet ska kunna utfärdas måste skytten finnas med i föreningens medlemsregister i IdrottOnline.

Efter att Skyttekortsutbildningen är klar och kansliet registrerat detta skickas ett bekräftelsemail till skytten på den e-postadress som finns registrerad i föreningens medlemsregister (IdrottOnline). I mailet finns även instruktioner om hur du kan köpa din tävlingslicens via Swish eller SvSF:s tävlingskalender.

Den som önskar ha tävlingslicens i pistol behöver inte ta SvSF:s Skyttekort om man redan har Pistolskyttekort via Svenska Pistolskytteförbundet. Men vi behöver se Skyttekortet, skicka därför en bild av kortet till oss via mail eller post, i samband med att man ansöker om tävlingslicens.

 

Förlorat Skyttekort

Skulle det fysiska kortet av någon anledning gå förlorat kan ett ersättningskort skrivas ut mot en avgift på 50 kr. Betala in 50 kr antingen via Swish: 123 070 20 68 eller på bankgiro 834-7718 och anger ditt IID-nummer eller personnummer samt ”fysiskt kort” så skickas det hem till dig.

 

Frågor?

För frågor gällande Skyttekortsutbildningarna i Utbildningsportalen kontakta kansliet, övriga frågor hänvisas till våra examinatorer för mer information eller fråga på skjutbanan.

På denna sida kan du också läsa svar på några vanliga frågor om Skyttekortet.

 

Lista på examinatorer:
Lista med samtliga, av SDF godkända, examinatörer i Field Target(F), Gevär(G), Kpist(K), Lerduva(L), Pistol(P) och Viltmål(V). Klicka på raden nedan.

 

Nedan finns lista över samtliga Examinatorer:

PDF 220915

Uppdaterad: 15 SEP 2022 13:26 Skribent: Eric Wallberg

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...