Hoppa till sidans innehåll

Idrott i skolan


Om skyttesport

Skytte är en sport som passar utmärkt som en prova-på idrott i skolan. Ungdomarna utsätts för en annan sorts utmaning än i många andra idrotter, eftersom det här inte gäller att ha bollkontroll eller bäst kondition. I stället gäller det att kunna koncentrera sig och träffa i mitten!

Det finns flera varianter av skytte, men det som man oftast börjar med är luftpistol eller luftgevär som skjuts sittande och inomhus från 10 meters avstånd mot en tioringad tavla. Självklart finns utbildade ledare på plats för att hålla i säkerheten och visa hur skyttet går till.

 

Grundidé

Du kan skjuta med gevär eller pistol, på tio meter upp till 600 meter och på både stillastående och rörliga mål. Äldre elever kan också skjuta med hagelgevär på lerduvor. Det är främst en precisionssport som kräver mycket koncentration och envishet.

Med sina cirka 50 miljoner utövare är skyttesporten en av världens största individuella sporter. I Sverige gick startskottet för skytterörelsen redan 1860 och skytte fanns på programmet redan vid de första moderna Olympiska Spelen i Aten 1896. Vissa tävlingsgrenar är i stort sett oförändrade sedan dess, andra har modifierats eller försvunnit helt.

 

Skytte i skolan

Skytte har varit en del av skolutbildningen sedan 1800-talet. Då var den obligatorisk, nu är det ett tillval för elitidrottare men även en rolig pröva-på-aktivitet för skolklasser. Många skolor testar skytte under en friluftsdag eller idrottslektion. Kontakta din lokala skytteförening så hjälper de er! Luftgevär och -pistolskytte fungerar för alla åldrar medan lerduveskytte och viltmålsskytte är mer anpassat för högstadium och gymnasium.

 

Schemat-kopiera

Utbildningshäftet Skytte på schemat

Skytte på schemat är ett temahäfte som riktar sig främst till grundskolans år 4-7. Häftet tar upp spännande och intressanta kopplingar mellan skyttets mångfald och skolans olika ämnen. Skytte handlar inte bara om idrott utan också om historia, fysik, biologi och matematik!

Eleverna/skyttarna får experimentera och lära sig hur ljud fortplantar sig, räkna ut medelvärden, vad koncentration innebär, hur våra olika sinnesorgan fungerar och mycket, mycket mer. Materialet kan även användas i en skytteföreningens ordinarie verksamhet för att variera och utveckla träningen. Häftet kan du beställa här.

Uppdaterad: 01 FEB 2017 16:18 Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin 


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOPBingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link