Hoppa till sidans innehåll

Running target


Running target är en luftgevärsgren. Det rörliga målet har två 10-ringade träffområden. Målbanan är 2 meter. Man tävlar i regelbundna och blandade lopp. Geväret drivs av komprimerad luft eller kolsyra och har en kaliber på 4,5 mm. Gevärets kikarsikte får ha en förstoring på max 4 gånger.

 

 

Medaljmatcher

 

Den s.k. medaljskjutningen är en ersättning för de tidigare finalerna.

 

Medaljskjutningen är en man mot man-skjutning som innebär att de fyra främsta skyttarna efter grundomgången går vidare till semifinalen dvs. en skjutning om de tre medaljerna. I semifinalen skjuter ettan mot fyran och tvåan mot trean. Därefter skjuter förlorarna i dessa matcher om bronsmedaljen och vinnarna om guld- och silvermedaljerna.

 

Man tar inga poäng med sig från grundomgången. Denna är mer att betrakta som en kvalificering.

 

I medaljskjutningen möter således först tvåan efter grundomgången trean och ettan möter fyran. Om, efter grundomgången, flera skyttar har samma poäng skjuter man isär om vilka skyttar som är 1-4 samt ev. den inbördes ordningen i medaljmatchen. Särskjutningen sker genom s.k. shot off dvs. skott för skott. Upplägget innebär att den som vunnit grundom-gången inte kan känna sig säker på att vinna guldet.

 

Provskott skjuts enbart i semifinalerna, inte i brons resp. guldmatcherna.

 

Medaljmatchen skjuts skott för skott och den skytt som får den högsta valören vid sådan skott för skott-skjutning får en poäng. Det innebär att en skytt som skjutit 10,4 mot 10,3 för den andra skytten, får en poäng. Efter varje skott annonseras vem som fått poängen t.ex. ”poäng  bana 4”. Skjuter bägge skyttarna samma poäng, t.ex. 9,5, får ingen av skyttarna någon poäng i matchen. Annonseras genom ”Ingen poäng”.

 

Medaljmatchen består i grunden av tio skott något som innebär att den som först når sex p har vunnit. För att en vinnare skall koras krävs dock att det är två poäng till den som är förlorare i matchen dvs. det ska vara två poängs skillnad. När en skytt uppnått sex poäng och det är två poängs skillnad till motståndaren har han eller hon vunnit och matchen kan brytas. Står det t.ex. 5 mot 5 i en match fortsätter matchen till dess att det skiljer två poäng.

 

Claes Johansson

Uppdaterad: 14 AUG 2013 12:56 Skribent: Carl-Henrik Gilljam
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
Starttjugan betalas in på
bankgiro: 834-7718.
Ange Starttjugan Viltmål.
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...