Hoppa till sidans innehåll

Tekniska frågor


Här samlas frågor av teknisk natur, t.ex:

Vapen, ammunition, klädsel etc.

Jag vill korta pipan på min pistol för att få lägre utgångshastighet med vanlig ammunition. Idag ligger dom flesta ammo-typer på ca 280-290 m/s och jag vill hamna på ca 260 m/s.
 Det jag vill göra är att borra ur pipan och fodra om den med en ny pipa som är kortare. Denna kommer då att sluta några cm bakom den gamla orginalmynningen. Sen kommer kulan att fortsätta helt i det fria i den sista biten i den gamla urborrade pipan.
Konceptet liknar alltså så som moderna luftgevär är utformade nuförtiden och även den nya Waltherpistolen (SSP) är utformad på sådant vis (åtminstone den som visades upp på SM).

Hur har det gått med SSP? Är den tillåten nu eller blev det utförandet förbjudet? Det var väl fråga om det var att betrakta som en rekylbroms (vilket det inte är). Jag vill alltså modifiera min pistol på liknande sätt.

Svar: Man kan göra förändringen enligt ovan och det kommer inte att bedömas som någon mynningsbroms.
När det gäller Walther SSP som är urborrad ca 5 mm så har dom fått skriftligt ifrån ISSF att detta inte är att anse som någon mynningsbroms. Detta enl importören Jonas Edman.

/Per Månsson

Visa svar


Dölj svar


Fråga 1: Vilka riktmedel är tillåtna i luftpistol. Är typen diopter ringar tillåtna eller är det endast "öppna" som är tillåtna.

Fråga 2: Kan man med ett typ "spännband" fixera handen i greppet eller måste det vara format i ett fast material integrerat med övriga kolven. Tacksam för svar...

8.4.1.1 a) Ingen del av kolven eller pistolen får formas eller utföras så att stöd kan erhållas utanför handen. Handleden skall vara synligt fri när pistolen hålls i normalt skjutläge. Armband, armbandsur eller liknande föremål är förbjudna på den arm eller hand som håller pistolen.

8.4.1.1 b) Justerbara kolvar är tillåtna om de överensstämmer med reglerna för grenen när de är justerade för den tävlandes hand. Justeringar av kolvar är föremål för slumpmässig utrustningskontroll för att säkerställa att de överensstämmer med dessa regler. 

8.4.1.3 a) Endast öppna riktmedel är tillåtna. Riktmedel av typ optisk-, spegel-, teleskopisk-, laserstråle, elektroniskt projicerad prick etc. är förbjudna.

8.4.1.3 b) Alla riktningsanordningar som programmerats att påverka avfyringsmekanismen är förbjudna. Skyddstäckning över främre eller bakre riktmedlen är icke tillåtna.

Visa svar


Dölj svar


Jag tänkte damma av laddpressen och jag vet ju att man ska skjuta med blykula och inte får skjuta med mantlade kulor, men räknas H&N:s förkopprade wadcutterkulor som mantlade? De ger ju mycket mindre avlagringar i både pipa och laddutrustning. / Nilsson

Grunden till ISSF regel 8.4.4. är säkerhetsaspekten, mantlade kulor ger större risk för rikoschetter än kulor av mjuka material. Generellt kan det vara svårt att bedöma hur hård en ytbeläggning är utan ingående tester.

I den förkopprade H&N-kulans fall har jag har fått ta del av dokumentation från ett tyskt provningsinstitut, DEVA, ungefär motsvarande Statens provningsanstalt. De har testat deformationen på den förkopprade H&N-kulan jämfört med en blykula och jämställer dem i det hänseendet.

Eftersom detta utlåtande finns så gör domargruppen bedömningen att just denna kula är godkänd att användas i skyttesportgrenar som skjuts enligt ISSF:s reglemente.

Patrik Johansson
Domargruppen 

Visa svar


Dölj svar


----------------------------------
Regelfråga Pistol? Maila
This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...